if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

26.11.2021

Kauppakamarin hallitus tapasi kansanedustajia Arkadianmäellä

Kymenlaakson kauppakamarin hallitus kyseli maakunnalle tärkeiden hankkeiden etenemisestä eduskunnassa ja valtioneuvostossa.


Kymenlaakson kauppakamarin hallituksen jäsenet vierailivat kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) kutsumina eduskunnassa keskiviikkona. Tapaamiseen osallistuivat myös kansanedustaja Ville Kaunisto (kok.) ja 2. varapuhemies Juho Eerola (ps.).

Eduskunnan suuressa salissa keskusteltiin samanaikaisesti opposition jättämästä välikysymyksestä, millä tavalla Suomi on varautumassa hybridivaikuttamiseen, jossa suuria määriä siirtolaisia ohjattaisiin Suomen rajalle. Välikysymyksen johdosta osa tapaamiseen kutsutuista kansanedustajista oli estynyt saapumasta.

Kauppakamarin hallituksen agendalla ensimmäisenä oli kysymys valtatie 15:n rahoituksesta. Kuntaministeri Paatero muistutti, että valtatie 15 on saatu tänä vuonna valtakunnalliseen 12-vuotiseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan neljän suurimman toteutusta odottavan tiehankkeen listalle. Valtion väyläverkon ja näin ollen investointihankkeiden rahoituksesta päättää eduskunta talousarviokäsittelyn yhteydessä. 

"Nyt jos koskaan määrärahat ovat osoitettavissa valtatie viidelletoista, kun kuntaministerin puolue on pääministeripuolue", Ville Kaunisto korosti .

Kauppakamari on ajanut voimakkaasti jo vuosien ajan tieosuuden Kotka-Kouvola korjaamisen tarvetta.

Keskusteluissa painotettiin myös alemman tieverkon kunnon merkityksestä teollisuuden kuljetuksille. 

Tilaisuudessa kysyttiin, onko valtioneuvoston osalta tehty kaikki voitava UPM:n tulevan biojalostamon sijaintipaikan edistämiseksi Kotkaan. Ministeri Paatero sanoi, että investointihanke on tärkeä koko maan kannalta ja tarvittavat toimenpiteet, kuten liikenne- ja infrajärjestelyt tarkastellaan huolellisesti.

Kauppakamari nosti esille myös osaavan työvoiman puutteen, mikä jo nyt haittaa yritysten kasvua. Yhtenä ratkaisuna kauppakamari nostaa esille ulkomaisen työvoiman saannin helpottamisen lupabyrokratiaa keventämällä sekä rakenteellisten muutosten tarpeen. Molemmat ovat lainsäädännöllisiä asioita ja näin ollen valtioneuvoston päätettävissä. 

Huolestuttava tieto oli, että lääkärihelikopterin sijoituspaikasta ei edelleenkään ole varmuutta vaan asiasta tehdään edelleen selvityksiä. Valtioneuvosto päätti vuonna 2018, että lääkärihelikopteri sijoitetaan Kouvolan Uttiin. Tänä syksynä asia nousi uuteen käsittelyyn Etelä-Karjalan päättäjien vaatiessa sijaintipaikan muutosta Lappeenrantaan.  

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen toi puheenvuorossaan esille, että Kymenlaakson keskussairaalalle tulisi myöntää laajan, ympärivuorokautisen sairaalan toimintamahdollisuus.

 
 

DSC 214 Sirpa Paatero

DSC 0226

Ville Kaunisto

DSC 233

Juho Eerola

DSC 0241Vas. puheenjohtaja Juha Korhonen, logistiikan alan valiokunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Saari ja 1. varapuhemies Juho Eerola. 

DSC 0240

DSC 0217

Kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen ja kansanedustaja Ville Kaunisto.

IMG 20211124 172642