if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

23.11.2022

Noora Fagerström nosti Suunta-seminaarissa valokeilaan nuorten työntekijöiden johtamisen erityispiirteet

Jungle Juice Barin perustaja ja Diili-ohjelmien tuomarina tunnettu Noora Fagerström oli Suunta-seminaarin yllätysesiintyjä. Hän puhui nuorten työntekijöiden johtamisesta, joka vaatii johtajalta kykyä heittäytyä itsekin vaikka mehupuristimen varteen.


Jungle Juice Bar on Suomen ensimmäinen mehu- ja smoothiebaariketju. Yrityksen perustivat Noora ja Petteri Fagerström vuonna 2010, nyt baareja on viitisenkymmentä. Kymenlaaksossa baareja on Kauppakeskus Pasaatissa ja Kauppakeskus Veturissa. Liikevaihto vuonna 2021 oli noin 12 miljoonaa euroa. Perustettuaan Jungle Juice Barin Noora Fagerström toimi yrityksen toimitusjohtajana lähes 10 vuotta. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi Diili-ohjelmien tuomarina.

Yrityksen työllistämistä noin 150:stä työntekijästä iso osa on nuoria. Esityksessään Suunta-seminaarissa Noora Fagerström nostikin esille nuorten työllistämisen erityispiirteet. Erityisesti hän korosti joustavuutta työaikojen suhteen.

- Nuorille työntekijöille vapaa-aikaan liittyvät asiat on tärkeitä. Esimerkiksi sunnuntaityöt eivät ole mikään ongelma, ja sunnuntai on samanlainen päivä kuin mikä tahansa muukin, mutta lauantaivapaa on tärkeä. No useinhan käy niin, että kaikki haluavat vapaata samaan aikaan ja yleensä isojen festarien aikaan, Fagerström kuvaili.

Joustavuuden lisäksi hän nosti esille kuuntelemisen ja ymmärtäväisyyden ylipäätäänmotivoinnin sekä yksilön huomioimisen merkityksen.

- Motivointiin on nuorten kanssa käytetty tosi paljon aikaa, hän painotti.

Omassa johtamisessaan Fagerström nosti keskiöön jatkuvan kehittymisen edellytyksenä hyvälle johtamiselle.

- Kyky heittäytyä ja näyttää esimerkkiä luovat yhteisöllisyyttä ja tekevät johtajasta helposti lähestyttävän. Meillä on erilaisia teemapäiviä ja niissä olen usein heittäytynyt porukan armoille, että "sanokaa, mikä on mun homma tänään?" Useimmiten minut on laitettu keittiön valmistamaan smoothieita ja täytyy tunnustaa, että niinä päivinä on jonot kasvaneet pitkiksi, hän kertoi.  

Palautteen antaminen ja kysyminen on nuorten kanssa oma taiteenlajinsa.

- Luulin antavani kaiken aikaa spontaanisti palautetta, kunnes opin, että nuorille palautteen antaminen tarkoitti ihan kahdenkeskistä hetkeä ja asian verbalisoimista "Nyt saat palautetta" -sanoin.

Positiivinen ja luotettava työyhteisö ovat tärkeitä, ja arvot kiteytyvät JJB:ssa sanoihin hauskuus, tuoreus ja heimo. 

Noora nosti esille myös hallituksen merkityksen ja millaista roolia hallitus ottaa ja millaista on johdon ja hallituksen välinen yhteistyö?

- Hallituksella tulee olla riittävästi osaamista ja ymmärrystä ja sen roolia täytyy arvioida vuosittain. Usko yhteiseen strategiaan on tärkeää, mutta ei aina niin yksinkertaista. Ja toki vuosikello rytmittää ihan konkreettista tekemistä; budjetti, markkinointisuunnitelma, henkilöstön deep dive, asiakastyytyväisyys, riskien hallinta, ESG, tarjooma, forecast ja vuosittain pidettävät strategiapäivät.

Vuoden 2019 Kasvuyritysjohtajalta kysyttiin myös, minkälainen on tulevaisuuden johtaja?

Fagerströmin lista on pitkä:

  • Kehittyy ja kehittää jatkuvasti!
  • Taitaa metataidot, joita ovat alasta riippumattomat yleiset taidot, kuten tunnetaidot, itsensä johtaminen, teknologiaosaaminen sekä kyky ymmärtää muita ihmisiä.
  • Haluaa kehittää toimintaa asiakaslähtöisesti
  • On valmentava, eikä anna valmiita vastauksia itseohjautuville työntekijöille
  • Ymmärtää vihreän johtamisen tärkeyden
  • Osaa hyödyntää digitalisaation, robotiikan ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet
  • Osaa johtaa etätyötä
  • Ymmärtää muuttuvat työurat
  • On taitava verkostoituja

Summa summarum Fagerströmin teeseissä oli "Johtaja miettii, miten haluaa hänestä puhuttavan, kun ei ole läsnä, ja käyttäytyy sen mukaisesti."

 
Menestysresepti

nooran kirja

Laura Frimanin kirjoittama Menestysresepti -kirja kertoo Jungle Juice Barin perustajan Noora Fagerströmin poikkeuksellisen tarinan entisen ongelmanuoren matkasta bisnesmaailman huipulle.​

Kirja voisi alkunsa perusteella kertoa rikollisen elämästä: vähäosaiseen perheeseen syntynyt tyttö kasvaa helsinkiläisessä ongelmalähiössä, viettää lapsena runsaasti aikaa vankiloiden tapaamishuoneissa ja aloittaa jo teininä rötöstelyn kavereiden perässä.

Mutta Noora Fagerström halusi elämältä jotain ihan muuta. Siihen vaadittiin vuosien ajan uskoa, energiaa ja loputonta sinnikkyyttä. Tarvittiin myös yksi täydellisesti ajoitettu kuningasidea: uudenlainen smoothiebaari, Jungle Juice Bar.

Nyt Noora Fagerström on palkittu yrittäjä, menestyvä enkelisijoittaja, kunnallispoliitikko ja miljonääri.

Laura Frimanin kirjoittama Menestysresepti – Noora Fagerströmin tarina on rehellinen kuvaus menestysbisneksen rakentamisesta, virheiden kautta oppimisesta ja kasvusta kypsään johtajuuteen. Kirjassa ääneen pääsevät myös läheiset äidistä yrittäjäpuoliso Petteri Fagerströmiin sekä alaiset, ystävät ja kollegat Jaajo Linnonmaasta Jere Karalahteen.

​Lisätietoja