if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

23.5.2023

Saunarekka kuljetti Käärijän Euroviisuihin – väliaikaiseen vientiin hyödynnettiin ATA carnet’ia

Saunarekan toimitusjohtaja Niko Nenonen lupasi Käärijälle, että jos tämä valitaan edustajaksi Euroviisuihin, lähtee Saunarekka mukaan. Ja niin siinä kävi. Saunarekan viennissä käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet’ia jonka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan vuoden ajaksi.


”Ihmiset olivat mennä järjiltään nähdessään Käärijä-saunarekan”, kertoo toimitusjohtaja Niko Nenonen Saunarekan lämpimästä vastaanotosta Euroviisuissa Liverpoolissa.

Saunarekka viihdytti viisukansaa kaupungin parhaalla paikalla. Ohikulkijat ottivat viikon aikana tuhansia kuvia, ja iso osa kiinnostuneista sai myös mahdollisuuden kokea aidon suomalaisen saunaelämyksen Euroviisu-hulinan ytimessä. Kaikkiaan saunomassa kävi noin 300 henkilöä. Heidän joukossaan Euroviisu-artisteja, median edustajia ja eri maalaisia viisufaneja.

”Saunarekan ympärille kasattiin viihtyisä Käärijä-corner, jossa yleisö sai ottaa kuvia Käärijä-valokuvausseinän kera. Ihmisvirta alueella oli loputon”, Nenonen kuvailee.

Idea tempaukseen syntyi viime syksynä.

”Sovimme illanistujaisissa Käärijän kanssa, että jos hänet valitaan Euroviisuihin, saunan täytyy lähteä mukaan. Mikäs siinä sitten – yhdet puheet, kuten meillä päin sanotaan”, Nenonen naurahtaa.

ATA carnet väliaikaiseen vientiin

Saunarekka kulki Finnlinesin lautalla suoraan Helsingistä Iso-Britannian satamakaupunkiin, Hulliin. Sieltä matka jatkui noin 200 kilometrin verran Liverpooliin.

Saunarekan väliaikaiseen vientiin käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet -tulliasiakirjaa. Sen avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi.

Iso-Britannian EU-eron myötä tarvittiin myös muiden vientivaatimusten selvittelyä. Nenosen mukaan kauppakamari palveli ensi kertaa tulliasiakirjojen kanssa painivaa yritystä maltilla ja asiantuntevasti.

”Missään vaiheessa prosessia ei tuntunut siltä, että asian kanssa joutuisi yksin taistelemaan – päinvastoin. Ilman kauppakamaria ei oltaisi varmasti onnistuttu. Suosittelen kauppakamarin ulkomaankaupan asiakirjapalveluita ehdottomasti muillekin”, sanoo Nenonen.

16-metrinen sauna- ja viihdekeskus

Saunarekka sai alkunsa vuonna 2003, kun metsäkoneyrittäjä hajotti paukkupakkasissa 12-tuntisen vuoronsa päätteeksi jälleen kerran metsäkoneensa laipan ja totesi, onko tässä mitään järkeä. Pian yritys myytiin ja käteen jäi 13-metrinen lavettikärri.

Ensimmäinen versio Saunarekasta syntyi talkoohengessä jo saman vuoden keväällä. Viihdekeskus näki päivänvalonsa kesällä 2003, jolloin se alkoi kiertämään ja herättämään huomiota paikallisissa tapahtumissa ympäri Savoa ja Keski-Suomea.

Saunarekkaa on kehitetty siitä lähtien. Yhteistyökumppaneita on ollut lukuisia, kuten NRJ. Matkalle on sattunut myös ikävämpi tapahtuma, Saunarekan palo vuonna 2014, mutta se ei ollut Saunarekan loppu.

Vuonna 2016 valmistunut entistä ehompi 16-metrinen sauna- ja viihdekeskus toimii erilaisten promootioiden, tuotelanseerausten ja muiden tapahtumien tukikohtana.

Seuraavaksi Saunarekka valmistautuu tiukkaan kesäsesonkiin, joka pitää sisällään festareita sekä pienempiä ja suurempia yleisötapahtumia ympäri Suomen.

Yhteiskuvassa Käärijä ja Saunarekan toimitusjohtaja Niko Nenonen. Kuva: Niko Nenonen

https://saunarekka.fi/

https://www.atacarnet.fi/
Ilman kauppakamaria ei oltaisi varmasti onnistuttu.
- Niko Nenonen, Saunarekka Oy:n toimitusjohtaja

ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita.
Esimerkkeinä voidaan mainita tietokoneet, työkalut, kuvauskalustot, soittimet, koneet, korut, vaatteet, lääketieteelliset laitteet ja taideteokset. ATA carnet’ta ei voida käyttää, kun tavaroita viedään jalostettaviksi tai korjattaviksi tai kun viedään tavaraa, joka kulutetaan matkan aikana tai jaetaan asiakkaille.

Kauppakamarit kussakin sopimukseen liittyneessä maassa myöntävät ATA carnet’ita ja muodostavat tullimaksujen takuurenkaan. Suomessa Keskuskauppakamari vastaa carnet’lla vietyjen tai maahan tuotujen tavaroiden tullimaksuista. Kymenlaakson kauppakamari myöntää erilaisia vientitodistuksia ja ulkomaankaupan asiakirjoja. 

Tiedustelut: jaana.pirtila@kauppakamari.fi, +358 44 0296 113

Lisätietoja ATA carnet’n käytöstä ja hakemisesta