25.9.2017

Elinkeinoelämän järjestöt tukevat ammatillisen koulutuksen reformia

Ammatillinen koulutus uudistuu ensi vuoden alusta lähtien. Reformissa ammatillisten tutkintojen määrä vähenee ja koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden.


Ammatillinen koulutus uudistuu 1.1.2018 alkaen.

Reformissa ammatillisten tutkintojen määrä vähenee 164:än. Tutkinnon osia voi suorittaa entistä joustavammin henkilökohtaisen opintosuunnitelmien ja yritysten osaamistarpeiden mukaan.

"Reformi tuo ammatilliseen koulutukseen joustavuutta, osumatarkkuutta ja tulostavoitteellisuutta. Yritysten kannalta järjestelmä yksinkertaistuu", sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektijohtaja Markku Lahtinen.

"Työpaikalla tapahtuvan oppimisen päämuodot, koulutussopimus ja oppisopimus, mahdollistavat nykyisten hyvien käytäntöjen jatkamisen sekä uusien joustavien oppimispolkujen toteuttamisen. Yhteishaun lisäksi koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden, mikä tuo uusia mahdollisuuksia työssä olevan henkilöstön osaamisen päivittämiseen", sanoo Lahtinen.

Lahtisen mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitus ja uudenlainen asiakaslähtöinen toimintakulttuuri kannustavat koulutuksen järjestäjiä tukemaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista. "Yritysten kannalta on tärkeää, että oppilaitokset ovat vahvasti mukana työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa ja arvioinnissa, eikä uudistus aiheuta työpaikoille uusia kustannuksia."
"Yritysten kannalta on tärkeää, että oppilaitokset ovat vahvasti mukana työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa ja arvioinnissa."