if (CookieConsent::check('Analytics')) { }
Suunta 2022 -johtamisseminaari 17.11.2022
Suunta -johtamisseminaari kokosi jälleen Kymenlaakson yritysten ja organisaatioiden edustajia yhteen legendaariseen Haminan Reserviupseerikoulun Maneesiin. Osallistujat toivotti viime vuotiseen tapaan tervetulleiksi toimittaja Baba Lybeck.
Päivän puheenvuorot aloitti Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Mikael Salo, joka painotti esityksessään johtajan keskeisiä tehtäviä; suunnan ja tarkoituksen antamista organisaatiolle ja henkilöstölle. "Sotakokemusten perusteella kaksi tärkeintä tekijää joukon suorituskyvyn kannalta ovat osaavat johtajat ja joukon ryhmäkiinteys. Hyvän johtajan alaisuudessa ja tiiviissä ryhmässä sotilas jaksaa tehdä kaikkensa taistelijaparin ja joukkonsa puolustamiseksi. Siksi organisaation tulee panostaa johtajien valintaan ja koulutukseen sekä työyhteisön ryhmäkiinteyden rakentamiseen", hän totesi. Kooste Salon puheesta julkaistaan 29.11. ilmestyvässä kauppakamarin sähköisessä Uutiskirjeessä.
Henkilökohtaisen esteen vuoksi seminaarista pois jääneen toimittaja Riku Rantalan tilalle tullut sarjayrittäjä, Diili-tuomarina toiminut Noora Fagerström valloitti yleisön eloisalla tyylillään. Smoothie-ketjun perustajana hän on kohdannut erityisesti nuoret työntekijät ja puhui yleisölle nuorten työntekijöiden motivoinnista ja johtamisesta. Nykypäivän johtajalta hän toivoo erityisesti alasta riippumattomien metataitojen hallintaa kuten tunnetaitoja, teknologiaosaamista ja itsensä johtamista.
Haminaan ja Kotkaan sijoittuvien akkumateriaalitehtaiden ajankohtaisesta tilanteesta kuultiin katsaus CNGR Finland Oy:n toimitusjohtaja Thorsten Lahrsilta. Hän terästi läsnäolijoille Kauko-Idän nopeaa toimintakulttuuria ja kehotti kymenlaaksolaisia ripeyteen kaikissa toimenpiteissä investointien saamiseksi ja edistämiseksi maakunnassa. Lahrsin katsaus käsitteli laajasti kaivosteollisuuden ja akkumateriaalien merkitystä digitalisoituvassa globaalissa toimintaympäristössä ja toimialan mukanaan tuomia mahdollisuuksia, kuten työpaikkoja sekä maakuntaan sijoittuvien yritysten mukanaan tuomaa elinvoimaa koko alueelle.
Koronarajoitukset vaikuttivat ravintola-alaan rajulla tavalla. Helsingissä useita ravintola-alan yrityksiä pyörittävä Henri Alén oli otsikoinut esityksensä "Johtaminen painekattilassa, tarinoita keittiöstä". Huhtikuussa 2020 alkanut ravintolasulku laittoi myös Alénin työtiimin ennennäkemättömän paineen alle. Alén korosti nopean viestinnän merkitystä henkilökunnan ja yleisen epävarmuuden rauhoittamisessa. Alénin esitys julkaistaan 29.11. ilmestyvässä kauppakamarin sähköisessä Uutiskirjeessä.
Aamupäivän esitysten jälkeen nautittiin Varuskuntaravintola Rokassa armeijan torstaiseen tapaan hernekeittoa ja pannukakkua.
Lounaan jälkeen Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn johdatti osallistujat talouspolitiikan ajankohtaiseen tilanteeseen ja talouspolitiikan johtamisen haasteisiin jatkuvien kriisien maailmassa. Kriisistä nousemisen keinoiksi Rehn nosti osaamiseen ja koulutukseen panostamisen kuten 90-luvun talouskriisissä. Rehnin puheen voi lukea täältä.
Reserviupseerikoulun upseerikokelaat olivat koko päivän ajan avustamassa ja ohjaamassa siirtymisissä. Iltapäivällä ohjelmassa oli taukojumppa, jossa upseerikokelaat laittoivat osallistujat verryttelemään ja kyytiä saivat myös vieruskaverien hartiat.
Taukojumpan verryteltyä lihakset kuntoon vuorossa oli mentaalinen herättely, kun lavan valtasi energiaa pursuava Hotelli Punkaharjun yrittäjä, toimitusjohtaja Saimi Hoyer. Omakohtaisista yrittäjäkokemuksista kaikupohjaa ammentava esitys antoi valaisevan kuvan yrittäjän arjesta, ja samalla valoi uskoa ja innostusta kuulijoihin. Hoyer kuvasi elävästi, miten kovassa paikassa syntyy uudenlaisia liikeideoita. Koronarajoitusten ollessa pahimmillaan Hotelli Punkaharjun tiimi kehitti uusia tapahtumia, muun muassa sieniviikonlopun helmikuussa ja naisten pilkkikisat maaliskuussa.
Tämän hetkinen globaali tilanne ja Venäjän käynnistämä Ukrainan sota laittoivat valtioiden poliittisen päätöksenteon ja ulkopolitiikan uusiin asemiin Suomen lisäksi koko Euroopassa, ja globaalisti valtiot joutuvat hakemaan uusia näkökulmia. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan painava viesti sodasta oli Venäjän aiemman pelotevaikutuksen liudentuminen. Lue Mika Aaltolan ajatuksia Venäjän sodasta ja Euroopan tilanteesta Kymen Sanomista 18.11.
Elämyksekkään päivän klousasi Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen, joka kiitti mukanaollutta 230-päistä osallistujajoukkoa, puhujia sekä tapahtuman mahdollistaneita yhteistyökumppaneita. Kotiin viemiseksi osallistujat saivat mukaansa haminalaisen Aitolahden leipomon ruislimput kauppakamarin Eurot Kymenlaaksoon -lähituoteteeman mukaisesti.