if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

26.3.2021

Ylös koronakuopasta

Juha Korhonen, Kymenlaakson kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja

Maailmantalouden tämän vuoden kasvuennusteet heijastavat vahvaa elpymistä koronapandemian aiheuttamasta talouden syöksystä. Suomen vientiä ja maakuntamme taloudennäkymiä tukee maailmankaupan elpyminen.


Tavaraviennin elpyminen alkoi jo loppukesästä ja jatkuu vahvasti tänä vuonna. Virusmutaatiot ovat alkuvuonna hidastaneet hyvään vauhtiin päässyttä elpymistä. Toimialoista rakentaminen on ollut kohtuullisen hyvässä vedossa, mutta kone- ja laiteinvestoinnit supistuivat merkittävästi viime vuoden aikana. Kymenlaaksossa yrityksillä on investointitarpeita, joista olemme saaneet hyviä uutisia jo alkuvuoden aikana.

Suomalaisten kotitalouksien luottamus on vahvistunut ja ennusteiden mukaan rokotusten edetessä yksityinen kulutus elpyy vauhdilla toisella vuosipuoliskolla. Kotitalouksilla on patoutuneita kulutustarpeita ja uskon, että tämän kesän aikana se näkyy vauhdikkaana kotimaan matkailuna ja palveluiden kysynnän piikkinä.

Talouden hyvälle toipumiselle on edellytyksenä koronapandemian torjuntaan liittyvien rokotusten alkaminen. Tuskallista on seurata rokotusten hidasta vauhtia, joka on riippuvainen maahamme tulevien rokotteiden määrästä.

Millaiselta paluu ns. arkeen näyttää juuri nyt tai mikä on muuttunut?

Talouselämän näkökulmasta tärkeintä on, että rajoitustoimia pystyttäisiin asteittain purkamaan, pyörät pyörisivät, ovia saataisiin auki ja keskeytyneitä investointeja pystyttäisiin jatkamaan ja uusia aloittamaan.

Joulukuussa Sitra julkaisi selvityksen pandemian jälkeisestä ajasta ja elämäntavoista. Enemmistö vastaajista kertoi koronavirusajan lisänneen Suomen arvostusta asuinmaana. Valtaosa vastaajista kertoi myös miettineensä, mikä itselle on tärkeää elämässä. Esille nousi muun muassa omien elintapojen terveellisyys, asumisen ratkaisut, työnteon tavat (etätyö/lähityö) sekä yrityksiin ja instituutioihin kohdistuvat odotukset.

Mielenkiintoista on nähdä, miten yhteiskunta ja yritykset osaavat vastata muuttuneisiin elämäntapoihin ja uudenlaisiin toiveisiin ja vaatimuksiin hyvästä elämästä.

Hyvät kauppakamarin jäsenet. Valon määrä lisääntyy taistelussa koronapandemiaa vastaan ja pääsemme varmasti ylös koronakuopasta.

Juha Korhonen
puheenjohtaja
Kymenlaakson kauppakamari
toimitusjohtaja
OP Kymenlaakso

Ps. muistetaan ostaa paikallista Kymenlaaksossa