if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

30.10.2023

Sauna! Sinä mahtava opettaja.

Kokemuksia suomalaisesta saunasta ja suomenkielen opiskelua vanhentuneella kovalevyllä


Mikään ei opeta niin hyvin suomalaisuudesta kuin sauna. Aluksi halusimme kokea sen vain nähdäksemme, mitä hypetys saunan ympärillä on. Totta kai se tekee hyvää iholle ja keholle, mutta onko siinä jotain muutakin, koska sauna on niin olennainen osa suomalaista elämää.

Kokeilimme saunaa ensin ystävämme Sirpan (se sitkeä Marimekko-fani, josta puhuimme viime blogissa!) ihanassa järvenrantakodissa. Hän opetti meille, kuinka perinteisessä puulämmitteisessä saunassa sytytetään tuli, kuinka vahditaan lämpömittaria, että saadaan oikea lämpötila, kuinka kauhalla vettä heittämällä lisätään höyryä, ja kuinka tärkeää saunan yhteydessä on juoda.

Kokemus oli jotain, mitä emme koskaan ole kokeneet elämässämme. Se opetti meitä hidastamaan tahtia, antamaan asioiden vain mennä tai ehkä keskustelemaan itsen ja toisten kanssa asioista, joita olemme lykänneet. Sauna oli meille suorastaan sielua puhdistava kokemus.

Ensimmäisestä saunakokemuksesta on nyt tullut vakituinen tapa. Meillä on ollut onni päästä saunomaan suomalaisilla kesämökeillä ja oppia myös pulahtamaan mereen tai järveen. Tämä on hitaasti laajentuneen suomalaisen ystäväyhteisömme ansiota, joka on ollut niin lämminsydämistä ja kutsunut meidät. Ajanvietto heidän ja perheidensä kanssa perinteisillä suomalaisilla kesämökeillä on ollut meille silmiä avaava kokemus. 

On ollut ihmeellistä huomata, miten suomalaiset eivät malta odottaa pääsevänsä lomansa aikana kesämökeilleen ja elämään ilman sähköä, juoksevaa vettä ja kaikkia muita kaupunkielämän mukavuuksia. 

Se on opettanut meille kestävän elämäntavan todellista merkitystä ja arvostamaan resurssien rajallista puolta ja elämään elämää sen mukaisesti. Vaikka pieni loma ystävämme Helenin mökillä Porvoon lähellä tai Arin järvenrantamökillä oli shokki meille kaupunkiasukeille, niin emme malta odottaa, että pääsemme kokemaan sen uudelleen.

Suomenkielen opiskelua vanhalla tietokoneella

Aivot ovat supertietokone. Kun kysyt tai vastaat, aivosi muuntavat äänesi dataksi, etsivät vastausta selaamalla tietoa ja kokemuksia täynnä olevaa muistiasi, käsittelevät tiedot ja pulpauttavat ulos vastauksen.

Mutta mitä tapahtuu, jos tietokoneessasi ei ole tarpeeksi RAM-muistia tai SSD-levyä? Tietojen nouto on hitaampaa, ja joudut odottamaan, että tietokone käsittelee tiedot verrattuna uudempaan tietokoneeseen, jossa on uusin piirisarja, suurempi RAM-muisti ja SSD.

Juuri tältä tuntuu suomen kielen tunneilla.

Ihan kuin pää olisi vanhentunut tietokone.

Aikaa kuluu valtavasti kysymyksen käsittelyyn, kääntämiseen, oikean tiedon hakemiseen aivoista, sen muuntamiseen vastaukseksi ja lopulta vastaamiseen. Luokan nuoremmat opiskelijat ovat kyllä paljon nopeampia, joten olen tuntenut hämmennystä hitaudestani. Eräänä päivänä kerroin opettajalleni, että olen turhautunut aivojeni hitaan ja vanhentuneen RAM-muistin vuoksi.

Hän kuunteli kärsivällisesti, hymyili lämpimästi ja sanoi: 'Ei hätää. Kaikki on ok. Älä huoli."

Ne olivat rohkaisevia sanoja. Ensin kyllä ajattelin, että opettaja yritti vain pitää innostustani yllä. Mutta nyt, muutaman kuukauden kieliopintojen jälkeen, olen iloinen voidessani kertoa, että en ainoastaan muista sanoja, kielioppia ja syntaksia, vaan pystyn myös muodostamaan johdonmukaisia ​​lauseita, vaikkakin hitaasti ja rajoituksin.

Tätä en olisi uskonut tapahtuvan, kun aloitin kieliopinnot. Mutta opettajan rauhoittava hymy ja hänen uskonsa suomalaiseen koulutusjärjestelmään auttoivat nostamaan minut vaikeuksista.

Ei tarvittu pitkiä puheita. Vain lämmin hymy ja pari sanaa opettivat minulle sinnikkyyden arvon.

Jatkamme opiskelua, elämistä ja työskentelyä tässä lumoavassa järvien maassa ja luomme jatkuvasti vahvoja siteitä sen asukkaisiin tulevina kuukausina ja vuosina. Toivomme keräävämme mahdollisimman paljon näitä suloisia elämän opetuksia tältä hämmästyttävältä elämän opettajalta, Suomelta ja suomalaisilta.

Shristi Jain
Opiskelija, Xamk, kansainvälisen liiketoiminnan koulutusohjelma

Shrimun Chakraborty
Toimittaja, tuottaja

 

Teksti on käännetty alkuperäisestä englanninkielisestä kirjoituksesta. Voit lukea blogin englanninkielisenä tästä:

Sauna, you great teacher

As a student-spouse couple, we have realised that Finns and the Finnish way of life has a lot to teach us. And when we say teach, we mean new way of living and thinking that's so different from ours but fundamentally similar to the core Indian ethics.

We have come to believe nothing teaches about Finnish life as well as the sauna. At first, we wanted to experience it just to see what the hype around the sauna was all about. Of course, it's good for the skin and the body, but is there something else too, because the sauna is such an essential part of Finnish life?

We tried the sauna first at our friend Sirpa's (the persistent Marimekko fan we talked about in the last blog!) wonderful lakeside home. She taught us how to light a fire in a traditional wood-burning sauna, how to watch the clock to get the right temperature, how to add steam by throwing a ladle of water, and how important it is to drink during the sauna.

The experience was something we have never experienced in our lives. It taught us to slow down, to just let things go, or maybe talk to ourselves and others about things we've been putting off. The sauna was a downright cathartic, soul-cleansing experience for us.

The first sauna experience, we have now become a regular at it. We have been lucky enough to visit saunas at Finnish summer cottages and learn how to take a dip in the sea or lake. This is thanks to our slowly expanding community of Finnish friends, who have been so warm-hearted and inviting. Spending time with them have their families at traditional Finnish summer cottages has been an eye-opening experience for us. It has taught us the true meaning of sustainable living.

It has been amazing to notice how Finns can't wait to get to their summer cottages during their vacations and live without electricity, running water and all the other comforts of city life. It has taught us to appreciate the finite aspect of existing resources and to live life accordingly. Although a short vacation at our friend Helen's cottage near Porvoo or Ari's lakeside cottage was a shock to us city dwellers, we can't wait to experience it again.

Start of the Finnish lessons

Between the two of us, Shrimun has always said the brain is a supercomputer. When you ask or answer, your brain converts your voice into data, looks for an answer by browsing your memory full of information and experiences, processes the information and pops out the answer. But what happens if your computer doesn't have enough RAM or SSD? Data retrieval is slower, and you have to wait for the computer to process the data compared to a newer computer with the latest chipset, larger RAM and SSD.

This is exactly how it feels for him in Finnish language classes. As if the head is an outdated computer. It takes a lot of time to process the question and then translating it, retrieving the right information from the brains, converting it into an answer and finally answering. The younger students in the class are much faster, so I've felt embarrassed by my slowness. One day I told my teacher that I was frustrated because my brain is slow, with an outdated RAM. She listened patiently, smiled warmly, and said, 'It's okay. Everything is OK. Do not worry.”

They were encouraging words. At first, I thought the teacher was just trying to keep my enthusiasm up. But now, after two months of grammar studies, I am happy to tell, that I do not only remember words, grammar and syntax, but I can also form coherent sentences, little bit slowly and with limitations, but still, I am progressing.

I never thought this would happen when I started studying grammar. But the teacher's reassuring smile and her faith in the Finnish education system helped lift me out of teething troubles. No long speeches were needed, just a warm smile and a few words taught me the value of persistence.

As we continue to study, live, and work in this mesmerizing land of lakes and keep forming strong bonds with its people in the months and years to come, we hope to accumulate as many of these sweet life lessons from this amazing teacher of life and love called Finland.

 Shristi and Shrimun 

 
Keitä me olemme

SHRIMUN CHAKRABORTY (sano minua vain SP:ksi tai Shrimuniksi)
Entisenä CNN Intian toimittajana ja vastaavana tuottajana, jolla on yli kahden vuosikymmenen kokemus sisällöntuotannon, digitaalisen markkinoinnin ja mainonnan johtotehtävistä, rakastan syventyä erilaisiin aiheisiin kuten politiikkaan, teknologiaan, tieteeseen ja muuhun. Palkittuna sisältöasiantuntijana puhun mielelläni elokuvista, filosofiasta ja erityisesti matkustamisesta ja erilaisista kulttuureista.
Ota yhteyttä, jos etsit apua mainos- ja markkinointikampanjoihisi tai jos sinulla on ylimääräistä aikaa ja haluaisit opettaa minulle lisää suomea (osaan jo vähän - miten mielenkiintoinen kieli!)

SRISHTI JAIN (minulla ei ole lempinimeä)
Rakastan jalkapalloa, fiktiota (Tylypahka on todellinen!), ihonhoitotuotteita ja vaatteita. Opiskelen Xamkissa kansainvälisen liiketoiminnan johtamisen maisteriksi. Edellisessä elämässäni toimin viestinnän ammattilaisena ja johdin erityyppisiä perinteisiä ja digitaalisia viestintäkampanjoita intialaisille ja kansainvälisille brändeille. Ota yhteyttä, jos haluat viestintäideoita yrityksellesi. Teen ne todella hyvin! Tai jos haluat vain keskustella jalkapallosta, muodista, valokuvauksesta tai matkustamisesta. Tule vaikka teelle.