if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

30.4.2021

Vapauspoksahdus on kohta täällä

Mikko Virtanen, matkailun alan valiokunta

Onko edessä unelmien aika vai hidas synnytys?
Mikko Virtanen pohdiskelee pääkirjoitusblogissaan, minkalaista on elämä koronan jälkeen tai ainakin ensi kesänä. Terävää satiiria uhkuva blogi uhkaa olla totta!


Elämme tällä hetkellä erittäin haasteellisia aikoja sekä Suomen että globaalin matkailun suhteen. Edes maailmansodat, suuri lama 1930-luvulla tai vuoden 2008 finanssikriisi eivät kurittaneet matkailualaa näin paljon kuin tämä edelleen päällä oleva pandemia tekee.

Suomen majoitusliikkeissä yöpymiset vähenivät koronakriisin vuoksi vuoden 1995 tasolle. Kotimaisten yöpymisten määrä väheni viime vuonna 25% ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset peräti 68% edellisvuodesta.

Myös ravintolapuolella pudotus oli todella kova ja syvä verrattuna vuoteen 2019. Toki pieni valonpilkahdus oli viime kesän kotimainen matkailukesä, joka oli heinäkuussa ennätyksellisen hyvä etenkin Kotkan alueella, mutta se ei valitettavasti kokonaistilannetta palveluyrittäjillä parantanut.

Nyt katse pitää kuitenkin kääntää jo tulevaisuuteen ja alkaa miettiä sitä, miten tästä noustaan kohti uutta normaalia ja vapauspoksahdusta, jossa kaikki elämän perustarpeet on mahdollista täyttää ilman rajoituksia. Perustarpeita katsotaan olevan erilaiset fysiologiset tarpeet mutta myös ihmisten tarve tuntea olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi, tarve tuntea yhteenkuuluvuutta sekä tarve avunantoon ja itsensä toteuttamiseen.

Esittelen tässä seuraavaksi muutaman meillä S-ryhmässä mietityn skenaarion kriisin vaikutuksista ja kuluttajien mahdollisesta käyttäytymisestä pandemian päätyttyä.

Kaikkea varoen. Emme enää kättele, emme enää halaa tuntemattomia. Etäisyydenpito jää päälle ja maskeista tulee pysyvä tapa. Yskimisen tai aivastaminen kuuleminen ja näkeminen kramppaa mielen. Ihmiset lähtevät hyvin varoen liikkeelle ja kestää pitkään, ennen kuin luottamus sosiaalisten systeemien pitävyyteen palautuu jonnekin ennalleen. Nuorille syntyy globaali sukupolvikokemus, joka ohjaa ajattelutapoja vuosikausia. Korona on maailman tunnetuin sana ja sana laukaisee liikkeelle aina uudestaan pelkoefektin.

Hidas synnytys. Korona-aika päättyy, kun tulee tieto, että epidemia on ohi tai se muuttuu kausiflunssan tapaiseksi ilmiöksi. Suuri joukko ihmisiä lähtee liikkeelle, mutta todella varovaisesti. Ikään kuin harjoitellen normaalia elämää. Matkalle lähdetään heti, kun naapurit ovat lähteneet ensin ja selvinneet matkasta hengissä. Astumme ikään kuin luolasta ulos ja aistit valppaana haistelemme ilmaa, ilmapiiriä.

Vapaus takaisin. Tulppa irtoaa ja bileet pystyyn, vahinko otetaan takaisin. Käyttäytyminen ohjautuu tuttujen sosiaalisten verkostojen suuntaan: ystäviin, sukulaisiin, työkavereihin. Terasseille lähdetään ja otetaan vahinko takaisin. Työpaikat järjestävät pikkujouluja ja kesäjuhlia – mihin vuoden aikaan tahansa. Kokoontuminen on uusi voimavara, energianlähde. Kokoontuminen (gettogether) tuotteistetaan eri toimialoilla. Samaan aikaan jossain alitajunnassa pyörii vielä huolitriggeri. Onkohan tämä kuitenkaan ookoo?

Unelmien aika. Tapahtuu suuri mentaalinen suunnanmuutos, käynnistyy voimakas unelmien aika. Unelmia tuotteistetaan, markkinoidaan, myydään ja ostetaan. Unelmat kategorisoituvat. Syntyy päivittäisten pikaunelmien markkina, syntyy keskipitkän aikavälin unelmien markkina ja syntyy Suuri Unelma, kollektiivinen, vahva idea, johon nivoutuvat hyvinvoinnin, biodiversiteetin ja sosiaalisen pääoman kasvattamisen trendit. Unelmien vuosikymmen, parannusta tehden. Unelmien ajan yksi juonilinja tulee olemaan syyllisyys -keskustelu, jälkiviisauden vinkkelistä. Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Ei koskaan enää!

Tätä kirjottaessani tartuntaluvut ovat hienoisessa laskussa, ja hallitus miettii EXIT-suunnitelmia yhteiskunnan vapauttamiselle. Emme tiedä varmuudella, kuinka yhteiskunnan vapauttaminen kuluttajiin vaikuttaa, mutta uskon, että meille on tulossa hyvä kaupallinen kesä kotimaisten matkailijoiden ansiosta. Mikä parasta, täällä Kymenlaaksossa toteutuu toivottavasti myös muutama isompi tapahtuma kuten Moto GP Kymiringillä ja Meripäivät Kotkassa.

Kun matkailu siis tavalla tai toisella palautuu, pitää meidän olla silloin valmiina entistä laadukkaampina terveysturvallisuutta unohtamatta.

Mikko Virtanen
Matkailun alan valiokunta
Kymenlaakson kauppakamari

Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja
Kymen Seudun Osuuskauppa