if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

24.11.2022

Matkailualan resilienssi on huima, mutta haasteita tulevaisuudessa riittää

"Matkailualan resilienssi eli kyky kestää vastoinkäymisiä ja palautua niistä on ollut huima", kirjoittaa matkailun alan valiokunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen.
Valiokunnan marraskuun kokouksessa esiteltiin myös valmistunut Kymenlaakson matkailun tiekartta.


Resilienssi () tarkoittaa psykologiassa psyykkistä palautumiskykyä. Se on psyykkinen ominaisuus, jota toisilla ihmisillä tai yhteisöillä on enemmän kuin toisilla. Siinä, missä yksi selviää monista vaikeista vastoinkäymisistä, toiselle pienikin koettelemus voi olla liikaa.

Matkailualan resilienssi eli kyky kestää vastoinkäymisiä ja palautua niistä on ollut huima. Ennustettua konkurssiaaltoa ei tullutkaan, vaan suurin osa toimijoista selvisi koronakriisistä. Vaikka alalta on poistunut viimeisen kahden vuoden aikana työntekijöitä muille aloille todella paljon, niin toimintaa on matkailualalla pystytty jatkamaan.

Toki nyt olemme taas menossa kohti uusia kriisejä kuten energiakriisiä. Kuluttajien luottamus omaan talouteen on historiallisen alhainen, inflaatio jyllää, työvoimapula osaajista on akuutti ja Ukrainan sota kruunaa kaiken. Etenkin pienemmillä alan toimijoilla voi olla haasteita lähitulevaisuudessa, koska korona-aika on syönyt taloudellisia puskureita ja esim. korkeat sähkön hinnat voivat kaataa yksittäisiä yrityksiä.

Toivottavasti Suomen hallitus reagoi tähän pienten yrittäjien kurimukseen myös tältä osin, koska yritysten sähkölaskut voivat jopa kymmenkertaistua.

Kymenlaakson matkailun tiekartta

Kymenlaakson matkailun tiekartta on vihdoin valmis. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka eteläinen ja pohjoinen Kymenlaakso tekivät tämän yhdessä. Matkailun tiekartta koostettiin Kouvolan ja Kotkan matkailualan ammattilaisten toimesta, ja se toimii koko Kymenlaakson matkailun majakkana kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Kymenlaakso on aidosti Suomi pienoiskoossa. Suomen eteläisin lohijoki, Kymijoki, yhdistää pohjoisen järvi- ja erämaaluonnon ja etelän merellisyyden ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Maakunnan kansainvälinen historia ja omaleimaiset kulttuurikohteet takaavat mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Kymenlaakson erityisiä vahvuuksia ovat sijainti, monipuolisuus, kansallispuistot, Kymijoki, suojelualueet, rannikko, saaristomatkailu, rajaseutu, historia ja maaseudun matkailukohteet. Mahdollisuudet, jotka hyödynnetään ovat mm. lähimatkailu, kestävä matkailu, lähiruoka, maaseutumatkailu, tarinallisuus, autenttisuus, elämysmajoitus, digitaalisuus, suurtapahtumat ja kokousmatkailu.

Lopuksi pitää vielä mainita Kotkan Satama Areena, joka tulee nostamaan Kotkan alueen kokousmatkailun aivan uudelle tasolle. Se muodostaa Merikeskus Vellamon sekä XAMK:n kampuksen kanssa todellisen keskuksen isoille ja pienille kohtaamisille. Tapahtumakeskus asettaa myös painetta lisätä hotellikapasiteettia Kotkan alueella ja aika näyttää löytyykö Kotkansaarelle kokonaan uusi hotelli, vai voisivatko nykyiset toimijat laajentaa omaa hotellikapasiteettiaan nykyisestä.

Vuoden kovin juhlakausi, eli pikkujoulut on jo parhaillaan käynnissä, ja haluankin toivottaa kaikille oikein riemukkaita pikkujoulujuhlia!

Terveisin

Mikko Virtanen
Matkailun alan valiokunnan puheenjohtaja
Kymenlaakson kauppakamari

MaRa-toimialajohtaja
Kymen Seudun Osuuskauppa 

 

 

 

 

 




"Ennustettua konkurssiaaltoa ei tullutkaan, vaan suurin osa toimijoista selvisi koronakriisistä. Vaikka alalta on poistunut viimeisen kahden vuoden aikana työntekijöitä muille aloille todella paljon, niin toimintaa on pystytty jatkamaan."

- Mikko Virtanen

Kymenlaakson matkailun tiekartta 2022-2028 avautuu tästä