Kauppakamarikyselyssä valoa ja varjoja: Yritysten näkemykset suhdannetilanteesta kohentuneet, liikevaihdoissa kasvua, tilauskannoissa laskua.

Yritysten tilanne vaihtelee suuresti toimialoittain ja yksiköittäin, kertoo kauppakamarien suhdannekysely. Nähtävissä on liikevaihdon kasvua, mutta tilauskantatilanne on edelleen haasteellinen suurella osalla vastaajista.

-Kuluvan vuoden mittaan on kotimaisessa talouskeskustelussa toisteltu analyysiä, jonka mukaan Suomen talous on suhdannekuopan pohjalla, mutta kasvu käynnistyy pian. Toistaiseksi myönteisestä kehityksestä silti on ollut niukasti merkkejä, ja usko on ollut koetuksella. Kauppakamarien suhdannekysely tukee tulkintaa siitä, että nousu kuopan pohjalta on vihdoin alkanut, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Kauppakamarien suhdannekyselyn vastausten perusteella Kymenlaakson yritysten kumulatiiviset liikevaihdot ovat kasvaneet kuluvana vuotena 29 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna.

-Vastaava osuus oli toukokuussa vain 15 prosenttia, eli kesä ja syksy näyttäisivät sujuneen paremmin kuin alkuvuosi, sanoo toimitusjohtaja Marika Kirjavainen Kymenlaakson kauppakamarista.

Liikevaihto on laskenut kuluvan vuoden aikana 39 prosentilla, ja pysynyt ennallaan kolmanneksella yrityksistä.

Viidennes Kymenlaakson vastaajista odottaa liikevaihdon kasvavan, ja samoin viidennes ennakoi liikevaihdon laskua seuraavan kuuden kuukauden aikana. Suurin osa yrityksistä eli 61 prosenttia uskoo liikevaihdon pysyvän ennallaan.

Kymenlaakson yritysten odotukset ovat hivenen maltillisemmat kuin valtakunnallisesti. Valtakunnallisesti liikevaihdon kasvua odottaa 35 prosenttia vastaajista.

Tilauskannat kasvaneet tai pysyneet samoina lähes puolella yrityksistä Kymenlaaksossa

Tilauskantatilanne on edelleen haasteellinen suurella osalla vastaajista. Vastaajista 42 prosenttia arvioi tilauskantansa vuoden takaista pienemmäksi. Toisaalta viidennes (23 %) Kymenlaakson vastaajista kertoo tilauskannan kasvaneen viime syksyyn verrattuna. Yhtä suureksi tilauskannan arvioi niin ikään viidennes vastaajista. 

Odotukset tilauskantojen tulevasta kehityksestä ovat aikaisempaa myönteisempiä.  Kymenlaakson vastaajista 16 prosenttia ennakoi tilauskantansa kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Viidennes arvioi liikevaihdon pienentyvän ja noin puolet ennakoi tilanteen pysyvän ennallaan.

Kymenlaakson yritysten odotukset kasvusta jäävät keskiarvoa pienemmiksi, sillä valtakunnallisesti 27 prosenttia yrityksistä odottaa tilauskantojen kasvavan syksyn ja talven aikana.

Rahoituksen saatavuus kasvanut yritystoimintaa rajoittavaksi tekijäksi

Yritysten toimintaa rajoittaa vastaajien mukaan tällä hetkellä ennen kaikkea riittämätön kysyntä. Näin arvioi yli puolet Kymenlaakson vastaajista (58 %). Kysyntä on heikentynyt keväästä. Toimintaa haittaa myös ammattimaisen työvoiman puute (23 %) sekä jännittynyt geopoliittinen tilanne (19 %).

Rahoituksen saatavuuden koki rajoittavaksi tekijäksi 23 prosenttia vastanneista yrityksistä. Kymenlaakson kauppakamarin keväisessä kyselyssä rahoituksen saatavuus haittasi vain 10 prosenttia yrityksistä.

 – Vaikka valtaosalla yrityksistä ei ole vaikeuksia rahoituksen kanssa, on tämä luku mielenkiintoinen, koska se on korkeampi kuin missään aikaisemmassa kyselyssä. Rahoitusongelmat ovat pikkuhiljaa hiipineet rajoittamaan yhä useamman yrityksen toimintaa, Appelqvist sanoo.

OP Kaakkois-Suomen yritysjohtaja Henni Seppälä Kouvolasta ei ole havainnut kielteisten rahoituspäätösten määrässä kasvua.

– Rahoituksen saatavuudessa on aina kyse maksukyvystä ja tulevasta kassavirrasta, eli yrityksellä täytyy olla osoittaa riittävä kassavirta ja kannattavuus rahoituksen poismaksamiseen. Yleisin syy rahoituksesta kieltäytymiseen on riittämätön maksukyky, jolloin on myös yrityksen etu, että velkamäärä ei kasva. Hyvän ja riittävän kassavirran hankkeille löytyy hyvin rahoitusta, Henni Seppälä sanoo.

Kauppakamarien kyselyssä tiedusteltiin myös yritysten näkemyksiä sähkön hinnasta. Kymenlaakson vastaajista kolmannes ilmoitti olevansa huolissaan sähkön hinnasta.

Tunnelmat työpaikoilla parantuneet keväästä. Joka toisella edelleen alavireiset.

Toimipaikkojen henkilöstömäärät ovat pysyneet yhtä suurena vuoden takaiseen verrattuna reilulla enemmistöllä vastaajista (71 %).

Työpaikan tunnelmia optimistisiksi luonnehtivien vastaajien osuus Kymenlaaksossa on noussut 19 prosenttiin toukokuun 13 prosentista. Pessimistisiksi tai erittäin pessimistisiksi tunnelmia luonnehtivien vastaajien osuus oli edelleen selvästi suurempi, 52 prosenttia. Lukema on sama kuin edellisessä kyselyssä toukokuussa.

– Laaja pessimismi on hallinnut suhdannekyselyjä jo pitkään. Nykyistä parempia yleistunnelmia mitattiin viimeksi toukokuussa 2023, jolloin tunnelmat olivat hetkellisesti varovaisen optimistisia ennen kuin Suomen talouden voimakas heikkenemisvaihe käynnistyi, kertoo Appelqvist.

Kymenlaakson yritysten vapaamuotoisia kommentteja suhdannenäkymiin liittyen: 

“Sekä kuluttajat että pääyhteistyökumppanit erittäin varovaisia eli vaikuttaa suoraan liiketoimintaamme (sähköurakointi).

”Julkinen sektori vetää, kuluttajat ovat sulkeneet rahahanat ja odottavat.”

“ Toivottavasti akkutehtaat/akkuklusteri etenee asap.”

 ”Toimialan suhdanne on synkkä, puu on kallista ja tuotemarkkina ei vedä.”

”Olemme saaneet suuren asennusvalvontatilauksen Indonesiaan ja Amerikkaan.”

”Täyttä tuubaa, että lasku olisi pysähtynyt. Kun menee satamiin katsomaan, niin tavara ei liiku kumpaankaan suuntaan – vienti ja tuonti jumissa. ”

”Odottavalla kannalla. Vähän heikolta näyttää tällä hetkellä.”

—-

Kauppakamarien kysely tehtiin 24.-26.9.2024 ja siihen vastasi 1460 eri kokoista yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kymenlaaksossa vastaajia oli 31. Vastaajista 55% oli alle 10 henkilöä työllistäviä, 26 prosenttia 10-49 henkilöä työllistäviä ja 20 prosenttia 50-250 henkilöä työllistäviä.

Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.