Kauppakamarikysely: Pienissä yrityksissä tekoälyn ja teknologiakehityksen hyödyt jääneet vielä vähäisiksi

Suuret ja keskisuuret yritykset ovat päässeet hyötymään teknologiakehityksen tuomista mahdollisuuksista selvästi pienempiä yrityksiä enemmän, selviää kauppakamareiden osaajakyselyssä.  

– Kyselyn tulokset osoittavat selvästi, että teknologiakehitys on edistänyt tuottavuutta ja vähentänyt suorittavaa työtä erityisesti suurissa yrityksissä. Toisaalta monet pienemmät yritykset kamppailevat yhä sen kanssa, miten nämä uudet teknologiat saataisiin tehokkaasti osaksi heidän liiketoimintaansa, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.  

Tekoäly ja teknologinen kehitys helpottaneet eniten hallinnollisia töitä 

Kymenlaakson yritysten vastauksista ilmenee, että teknologian kehittyminen on helpottanut yritysten hallinnollisten asioiden hoitoa. 30 prosenttia vastaajista kertoo, että hallinnollisiin asioihin kuluva aika on vähentynyt. Työn tuottavuus on parantunut 32 prosentilla vastaajista. Suorittavan työn osuus on vähentynyt 14 prosentilla vastaajista. Asiantuntijatyö on vähentynyt vain kymmenellä prosentilla. 

Digiuudistukset myös työllistävät henkilöstöä. Neljännes vastaajista toteaa, että digihankkeet ovat lähinnä työllistäneet.  

Tuottavuuskehityksen kannalta pienten yritysten valmiuksien kehittäminen tärkeää 

Tuottavuuskehityksen kannalta olisi oleellista saada pienet yritykset kehitykseen mukaan. Tämä edellyttää panostuksia jatkuvaan oppimiseen tekoälyn, digitaitojen ja automaatio-osaamisen saralla ja pienten yritysten huomioimista tässä omana kohderyhmänään.  

On erityisen tärkeää, että panostamme osaamisen kehittämiseen, jotta pienemmätkin yritykset voisivat hyötyä digitalisaatiosta ja tekoälystä. Jatkuva oppiminen ja digitaaliset taidot ovat avainasemassa, sanoo Pulkkinen.  

Lähes kaikki yritykset tukevat henkilöstön osaamisen kehittämistä 

– Yritykset kehittävät henkilöstönsä osaamista monenlaisten koulutuspolkujen kautta, kertoo Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen

Suosituin tapa Kymenlaakson yritysten kohdalla on ostaa henkilöstölle koulutuspalveluja. Näin tekee peräti 74 prosenttia vastaajista. Noin 70 prosenttia järjestää henkilöstökoulutukset itse tai tarjoaa mahdollisuuksia itseopiskeluun esimerkiksi verkkokoulutusalustoilla. 

Puolet alueen vastaajayrityksistä kertoo mahdollistavansa sisäisen kierron eri tehtävissä. 40 prosenttia vastaajista osallistuu kurssimaksujen ja muiden opiskelusta koituvien kustannusten kattamiseen ja kolmannes työpaikoista mahdollistaa työajalla tapahtuvan opiskelun.