Intian suurlähettiläs vieraili Kouvolassa

Intian Suomen suurlähettiläs Hemant H. Kotalwar tutustui Xamkin toimintaan.

Suurlähettiläs tapasi kauppakamarin ja yritysten edustajia. Aamupäivän ohjelmassa oli tutustuminen ammattikorkeakoulun toimintaan.  

Suomen ja Intian diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu isännöi lokakuussa Intia Kymenlaaksossa -tapahtumapäivää yhdessä Kymenlaakson kauppakamarin ja Kymenlaakson kansainvälisen kaupan killan kanssa.

Tapahtumapäivän päävieras oli Intian Suomen suurlähettiläs Hemant H. Kotalwar, joka on aloittanut tehtävässään Helsingissä viime heinäkuussa.

Suurlähettiläs Kotalwarille esiteltiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Kouvolan Kasarminmäen kampusta ja ammattikorkeakoulun toimintaa. Intiasta Kouvolaan tulleiden opiskelijoiden opinto- ja työperäisistä maahanmuuttokysymyksistä keskustelivat suurlähettilään kanssa kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, Kymenlaakson kansainvälisen killan puheenjohtaja Ari Lindeman,  Marko Torkkeli LUT:n Kouvolan yksiköstä, ja Xamkista rehtori Heikki Saastamoinen sekä kaupallisen ja kansainvälisen toiminnan johtaja Mika Ruponen.

Kohoassa pidetyssä iltatilaisuudessa suurlähettiläs Kotalwar piti puheen Intian ja suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksista.

700 miljoonaa kännykän käyttäjää

Suurlähettilään puheen jälkeen Xamkissa maisteritutkinnon kesällä suorittanut, Kouvolassa asuva, Delhistä kotoisin oleva Srishti Jain esitteli Intian elinkeinotoimintaa.

Intia on nuorten ihmisten maa. Koko maan asukasmäärästä noin 600 miljoonaa, 43 prosenttia, on nuoria aikuisia. Suuri nuorten, koulutettujen aikuisten määrä näkyy myös innovaatioiden ja aloittelevien yritysten tulvana. Intiassa on noin 31 000 startup-yritystä.

Kun katsotaan vaikkapa digitaalista taloutta, niin Intian luvut huimaavat. Maassa lasketaan olevan 700 miljoonaa älypuhelimen käyttäjää ja 821 miljoonaa internetin käyttäjää. Sosiaalisen median tilejä maassa on 462 kappaletta. Intiassa arvioidaan olevan maailman kolmanneksi suurimmat verkkokauppamarkkinat vuoteen 2030 mennessä. Maassa on huikea potentiaali myös suomalaisyrityksille. Jo prosentin markkinaosuus tarkoittaa digitaalisilla markkinoilla miljoonien liikevaihtoa.

Suomeen Intiasta on lähivuosikymmenten aikana muuttanut noin 26 000 henkilöä, pääsääntöisesti töiden perässä tai perheen yhdistämisen kautta. Intialaisyhteisön kasvu käynnistyi 1990-luvulla, kun nuoria, koulutettuja IT-alan ammattilaisia tuli Nokialle töihin. Pääkaupunkiseudulla onkin maan suurin intialaisyhteisö. Kymenlaaksoon opiskelijoita Intiasta houkuttelevat muun muassa kiinnostavat koulutusohjelmat Xamkilla. Vuosittain maahan muuttaa noin 1600 intialaista syntyperää olevaa henkilöä.

Suurlähettiläs piti Intian tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille erittäin hyvinä, erityisesti vihreän teknologian alalla.  

Teksti: Kirsi Juura.
Kuvat ja video: Shrimun Chakraborty/Xamk

Keskeisiä lukuja Intiasta:

  • 1,4 miljardia asukasta
  • 18 prosenttia koko maailman asukkaista
  • 22 virallista kieltä
  • Maailman viidenneksi suurin talous.
  • Intiaan on investoitu 74,5 miljardia US dollaria vuosien 2021-2023 aikana.
  • EU on Intian suurin kauppakumppani yli 124 miljardin tavaraliikevaihdolla, palveluliikevaihto yli 50 miljardia euroa (2023).

Lue tästä Intiasta Suomeen opiskelemaan tulleen Srishti Jainin ja Shrimun Chakrabortyn BLOGI suurlähettiläsvierailusta

Katso video suurlähettilästapaamisesta. 

Kuvaus ja editointi: Shrimun Chakraborty/Xamk

Katso video suurlähettiästapaamisesta. Kuvaus ja editointi: Shrimun Chakraborty/Xamk