Kokki Kolumbiasta, ICT-nörtti Intiasta – Maailmalta meille -infosarja yrityksille käynnistyi

Ripsa Hodju Eduko

Yritykset ja työnantajat saivat torstaiaamuna Kohoassa käytännönläheisiä vinkkejä ja perehdytystä, miten valmentaa työyhteisöä toimimaan ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kanssa.

Maailmalta meille -infosarjan ensimmäisen kokoontumisen aiheena oli ”Kuinka juttu luistaa kahvitauolla.”

Tai-sana on usein vaikea ulkomaalaistaustaiselle työntekijälle. Syynä voi olla, että hänen kotimaassaan ei työntekijöille ole tarjottu vaihtoehtoja vaan työ on pitänyt tehdä yhdellä, tietyllä tavalla. Varmuuden vuoksi hän tekee tehtävän sitten kaikilla vaihtoehdoilla, vaikka kolmeen kertaan toistaen”, kuvaili Edukon kotouttamisopettaja Ripsa Hodju.

Maahanmuuttajien suomen kielen opettajana Kouvolan Ammattiopisto Edukossa toimiva Hodju kehotti puhumaan ulkomaalaistaustaisten harjoittelijoiden ja työntekijöiden kanssa selkosuomea, ja jättämään englannin vähemmälle heti kun vain on mahdollista. Suomen kielen pahimmat kielikakkarat kannattaa omasta puheesta karsia pois, samoin murresanat, ja pyrkiä puhumaan lyhyitä ja täsmällisiä lauseita.

”Työntekijän aloittaessa on hyvä laatia selkeät ohjeet, miten työyhteisössä toimitaan ja perehdyttämiseen kannattaa varata aikaa.”

Hodju kehotti myös suhtautumaan ymmärryksellä ja huumorilla väärinymmärryksiin puolin ja toisin.

Maailmalta meille -infon aluksi kuultiin puolitoista vuotta sitten Intiasta Kouvolaan muuttaneiden Shrimun Chakrabortyn ja Srishti Jainin kotoutumiskokemuksista.

”Ihmiset ovat ihan parasta, mitä täällä on. Tosin rakastamme myös talvea ja harmaita päiviä, Delhin vilskeestä tullut pariskunta vakuutti.”

Yritystarina vei kotoutumisen arkeen

Kymen Paviljongin yrittäjä Lauri Leskinen työllistää noin 20 henkilöä Keltissä sijaitsevassa kahvila-ravintolassa ja Hartolassa sijaitsevassa Kuninkaan Portissa. Ulkomaalaistaustaisista työntekijöistä Leskisellä on pitkä kokemus.

”Paviljongissa keittiön puolella työskentelee kokki Kolumbiasta ja leipuri Saksasta. Hartolassa meillä on tiivis yhteistyö paikallisen oppilaitoksen kanssa, joka kouluttaa muun muassa Myanmarista tulleita maahanmuuttajia”, Leskinen kertoi.

Kymen Paviljongin työyhteisössä koettiin iso muutos, kun ulkomaalaistaustaiset työntekijät saapuivat eikä kumpikaan puhunut suomea. Sopeutuminen on edennyt niin hyvin, että nyt toisen työntekijän vaimokin on työllistynyt kahvila-ravintolaan.

Leskinen on auttanut ulkomaalaistaustaisia työntekijöitään muun muassa paperiasioissa ja auton ostamisessa.

” Auton ostaminen oli hankalaa, kun heillä ei vielä ollut pankkikorttia ja autokauppaan ei kelvannut heidän tarjoamansa käteinen. Vakuutuksen ottamiseen olisi puolestaan tarvittu henkilötunnusta, jota heillä ei vielä ollut. Lopulta vakuutus autoon järjestyi sitä kautta, että olin itse Pohjolan asiakas”, Leskinen kuvaili.

Webinaariin osallistui torstaina nelisenkymmentä kuulijaa. Moderaattorina toimi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Xamkin koulutusalajohtaja Petteri Ikonen.

Maailmalta meille -infosarja jatkuu eri teeemoilla torstaiaamuisin klo 9.00 – 10.30 webinaarina. Osallistumislinkin saa ilmoittautumalla: https://kinno.fi/maailmalta-meille/

Seuraavat tilaisuudet ja ilmoittautumislinkit:

23.1.2025 klo 9–10.30: Viisi vinkkiä rekrytointiin ja tuet yrityksille
30.1.2025 klo 9–10.30: Oppilaitokset tukena, opiskelijat ideanikkareina 
6.2.2025 klo 9–10.30: Näin järjestyy asunto, päivähoito ja kirjastokortti
13.2.2025 klo 9–10.30: Näin teet työsopimuksen kansainvälisen osaajan kanssa

Maailmalta meille -infosarjan yrityksille ja työnantajille järjestävät yhteistyössä Adecco, Eduko, Kouvola Innovation, Kouvolan kaupunki, Kouvolan kaupungin työllisyyspalvelut, Kymenlaakson kauppakamari, Kymen Yrittäjät, LUT Kouvolan yksikkö ja Xamk.

Petteri Ikonen Xamk

Shrimun Chakraborty, Srishti Jain ja Petteri Ikonen, Xamk

Lauri Leskinen, Kymen Paviljonki

Kuvat ja teksti: Kirsi Juura