Vauhtia vientiin arabimaista

Arabimaat tarjoavat useita liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Maat monipuolis­tavat talouksiaan, pyrkivät eroon öljyriippuvuudesta, kehittävät digitaalisia palveluja ja siirtyvät vähitellen vihreään energiaan.

Näissä maissa yritysten on tärkeää tietää, ketkä ovat todellisia päätöksentekijöitä. Yritysten tulee olla läsnä markkinoilla. Niiden on oltava aktiivisia ja näkyviä, jotta ne pääsisivät mukaan erikokoisiin projekteihin, joita maat tarjoavat, ja onnistuisivat kaupankäynnissä ja investoinneissa, muistuttaa Jouni Maaranto, Suomalais-Arabialaisen Kauppayhdistyksen puheenjohtaja.

Digitalisaatio meneillään Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian visiona on luoda elinvoimainen yhteiskunta, kukoistava talous ja kunnianhimoinen kansakunta vuoteen 2030 mennessä. Saudi-Arabiassa on meneillään valtava digitaalinen muutos. Tavoitteena on muuttaa kuningaskunta maailmanlaajuiseksi ja kilpailukykyiseksi ICT-keskukseksi.

Maalla on runsaat mineraalivarat. Energiasektorille pyritään vihreään tulevaisuuteen. Rakenta­misessa odotetaan kasvua, kun toteutetaan suuria projekteja kuten EXPO2030. Saudi-Arabia kasvattaa rooliaan vapaa-ajan ja viihde-elämän tarjonnassa, se panostaa kunnianhimoisesti matkailuun ja urheilutoimintaan. Maa on suuri ruoka- ja juomamarkkina. Matkailuun ja urheilutoimintaan panostetaan. Aasian talvikisat ja FIFA34 ovat muun muassa suurina urheilutapahtumina tähtäimessä, toteaa suurlähettiläs Anu-Eerika Viljanen.

Maatalous, pankki- ja rahoitusalat Irakin avainsektoreita

Irakin talous on toistaiseksi riippuvainen öljytuloista, mutta talouden pohjaa pyritään laajentamaan. Maatalous, pankki- ja rahoitusala ja muut palvelut sekä rakentaminen, mukaan lukien suuret infrastruk­tuuri­hank­keet, kuten Al Faw Port ja Development Road Persianlahden pohjukasta Turkkiin, ovat avainsektoreita Irakin talouden monipuo­lis­tamisessa.

Maatalous on Irakin toiseksi suurin työnantaja julkisen sektorin jälkeen. Tavoitteena on älykäs maatalous, jossa on parannettu vesihuolto ja kehittynyt teknologia. Digitaalisia palveluita on Irakissa hyvin vähän, mutta digitaalinen siirtymä ja syntymässä oleva yrittäjäkulttuuri voivat tarjota uusia mahdollisuuksia talouden tehostamiselle ja monimuotoisuudelle. Valtava nuori väestö tarvitsee koulutusta modernin yksityisen talouden tarpeisiin. Naisten panoksen lisääminen monipuolistaa taloutta ja parantaa naisten asemaa yhteiskunnassa, sanoi suurlähettiläs Anu Saarela.

Qatar tarjoaa mahdollisuuksia kyberturvallisuuden ja vihreän energian yrityksille

Qatarissa sääntelyä pyritään modernisoimaan ja liiketoimintasäätöjä yksinkertaistamaan. Verokannustimia on luvassa startup- ja pk-yrityksille, jotka toimi­vat tekno­lo­gia-aloilla ja vihreän energian parissa. Työntekijöiden oikeuksia on tarkoitus parantaa. Rahoitusalan uudistamiset kohdistuvat vakauden ja joustavuuden vahvistamiseen. Smart City-projektit, kyberturvallisuus ja sähköistyvä hallinto tarjoa­vat liiketoimintamahdollisuuksia. Uusiutuvan energian hankkeet, energia­te­hok­kuus sekä vihreän teknologian tutkimus- ja kehitystyö ovat kiinnostuksen kohteina yhdessä ter­veys­sektorin ja jätehuollon eri osa-alueiden kanssa. Infrastruktuuri puolella mahdollisuuksia
liik­e­­toi­mintaan tarjoavat liikenneverkostojen laajentaminen, kaupunkikehitys, älykäs infrastruktuuri ja kes­tävän kaupunkisuunnittelun asiantuntemus, tarkentaa suurlähettiläs Pekka Voutilainen.

Marokko valmistautuu jalkapallon MM-kisoihin

Marokko on Euroopan lähinaapurustoa. Eurooppaan on vain 14 kilometrin matka. Maa on väylä eteläisen Afrikan markkinoille ja Afrikan Unionin jäsen. Marokko on toiseksi suurin afrikkalainen investoija mantereella. Maassa on edistyksellinen satama-, rautatie-, tie- ja lentoliikenteen infrastruktuuri sekä hyvät meriyhteydet. Palvelut muodostavat 50 prosenttia bkt:stä, valmistava teollisuus 26 prosenttia ja maatalous 12 prosenttia. Marokko isännöi yhdessä Portugalin ja Espanjan kanssa jalkapallon maailmanmestaruuskisat vuonna 2030. Kisoja varten rakennetaan erilaista infrastruktuuria ja palveluja. Tämä luo kiinnostavia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Vihreä ener­gia (aurinkoenergia, tuulivoima ja vety), digitalisaatio (Digital Morocco 2030 -strategia mukaan lukien julkiset palvelut ja digitalouden vahvistaminen), terveyssektori (laitteet, koulutus, sairaalat) ja vesiala (älykäs vesihallinto) tarjoavat myös mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, sanoo suurlähettiläs Marjaana Sall.

EU on Tunisian tärkein kauppakumppani

EU:lla, Maailman pankilla ja monilla muilla toimijoilla on useita avustusohjelmia Tunisiassa. Tunisia on liittynyt ensimmäisenä arabi- ja Afrikan maana EU:n Horizon Europe -ohjelmaan. Digitalisaatio ja vihreä siirtymä ovat EU:n ja Tunisian välisen yhteis­työn strategisista painopisteitä vuosina 2021–2027.Tunisia digitalisoi talouttaan ja infrastruk­tuuri­aan. Sillä on 5G-tiekartta. Tunisian tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian tuotantoa aurinko- ja tuulivoimalla 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vesi-, koulutus- ja terveyssektori tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Suurlähettiläs Teemu Sepponen toivottaa yritykset tervetulleiksi ensimmäiseen Nordic-Tunisian Sustainable Business Forum 2024 -tapahtumaan, joka järjestetään 25.11.2024 Tunisissa. Tavoitteena on edistää pohjoismaisia ​​innovaatioita ja yritysaloitteita vihreän siirtymän eri vaiheissa.

Arabiemiraatit (UAE) on vakaa ja vauras valtio

Infrastruktuuri on hyvin kehittynyt ja säätely-ympäristö on yrityksille suopea.  Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Suomi solmivat diplomaattisuhteet. IMF:n arvion mukaan UAE:n talouden uskotaan kasvavan 4 prosenttia vuonna 2024. UAE pyrkii kaikin tavoin monipuolistamaan ja kehittämään talouttaan. Tavoitteena on siirtyä öljystä riippuvaisesta taloudesta kohti tietopohjaista yhteiskuntaa. Tekoälyyn investoidaan paljon, koska UAE haluaa tulla alan johtavaksi valtioksi. Datatalouden kehittäminen kaipaa asiantuntijoita. Öljy- ja kaasuvarojensa lisäksi erityisesti Dubai tunnetaan kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan alueellisena keskuksena, joka vetää puoleensa kansainvälistä liiketoimintaa, investointeja ja osaajia. DubainAl Maktoum International Airportlaajennushanke hyväksyttiin vuonna 2024Digitalisaatio, energia, kiertotalous sekä terveys ja terveysteknologia tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, kertoo suurlähettiläs Tuula Yrjölä.

Suomesta puutavaraa on viety lähes 100 vuotta Egyptiin

Maa on viimeisten vuosien aikana käynyt läpi talous- ja velkakriisin, joka paheni vuonna 2023 ja se aiheutti vakavan valuuttapulan. Maaliskuussa 2024 Egyptin punta päästettiin kellumaan, osittain keinotekoisesti, ja sen ulkoinen arvo laski noin puoleen. Yritysten maksuvalmius valuutassa on tällä hetkellä hyvä, ja erityisesti investointituotteiden kysyntä jatkuu vahvana. Silti maalla on rakenteellinen kauppataseen vaje. Julkisilla toimijoilla ja on vahva rooli Egyptissä. Koulutus (ammatillinen ja opettajien koulutus, varhaiskasvatus ja koulutusjärjestelmien uudistaminen) ja cleantech (erilaiset jätehuollon ratkaisut ja jätteeksi polttoaineeksi -ratkaisut), ICT ja digitalisaatio (julkisen hallinnon järjestelmät), terveydenhuolto, energiasektori (vihreä vety ja aurinkoenergia), veneily ja turismi sekä maatalous tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, sanoo suurlähettiläs Pekka Kosonen.

Algeria on yksi Afrikan suurimmista talouksista

Bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 3,8 prosenttia vuonna 2024. Maata pidetään nykyisin turvallisena ja verrattain vakaana afrikkalaisena maana. Algeria tarjoaa markkinamahdollisuuksia lähes kaikilla suomalaisilla avainsektoreilla: metsätalous, telekommunikaatio, cleantech, terveysteknologia, teknologiateollisuus, kiertotalous, kaivos- ja sääteknologiat. Haasteina ovat keskitetty ja byrokraattinen talous, joka on voimakkaasti riippuvai­nen hiilivedyistä, muuttuvat ja epävakaat kauppasäännöt ja valuutan hallinta. Kun yritys suunnittelee hyvin toimintansa ja omaa hyvän paikallisen edustajan, se voi hyötyä Algerian suurista teollisuus- ja infrastruktuuri-investoinneista, muistuttaa suurlähettiläs Pekka Hyvönen.

Suomalais-Arabialainen Kauppayhdistys järjesti tilaisuuden What’s new in Arab States 30.8.2024. Tilaisuudessa Suomen suurlähettiläät esitelmöivät asemamaistaan. Esitelmät ovat kirjoituksen lähteenä.

Anne Hatanpää
Kansainväliset asiat
Keskuskauppakamari


Kategoriat:Kansainvälistyminen, Vienti