Sanna Liljeqvist sai HHJ-kurssilta uutta osaamista luottamustehtävään, uuteen työrooliin ja harrastustoimintaan

Sanna Liljeqvist

Kouvolalainen Sanna Liljeqvist suoritti kauppakamarin HHJ-kurssin viime syksynä. Tarve saada lisää hallitustyön osaamista syntyi kolmelta taholta; luottamustehtävästä, uudesta työroolista ja harrastustoiminnasta.

Sanna Liljeqvist aloittaa elokuun alussa työt kolmen lukion yhdistämisestä syntyvässä lukiossa Kouvolassa. Luottamustehtävissä hän on toiminut 10 vuotta. Ensin Länsi-Kymen Osuuspankin hallituksen jäsenenä, ja nyt jo useamman vuoden hallituksen puheenjohtajana.

Syksyllä hän kävi Kymenlaakson kauppakamarin järjestämän hallitustyöskentelyyn valmentavan HHJ-kurssin.

– Olimme Länsi-Kymen Osuuspankin toimitusjohtaja Saila Rosaksen kanssa keskustelleet HHJ-kurssista, koska yhä enemmän myös osuuspankkien hallinnossa on HHJ-kurssin suorittaneita. Saimme heiltä hyvää palautetta, jonka jälkeen syntyi päätös osallistua, Liljeqvist sanoo.

HHJ-kurssille kokoonnutaan viitenä iltapäivänä.

– Ensin ajateltiin, että kuinkahan meidän käy, kun kurssi on kuitenkin aika vaativa ja aikajänne kohtuullisen lyhyt. Mietin, miten ajallisesti saan järjestymään iltapäivät kouluttautumiseen? Heti ensimmäisen kerran jälkeen tuli kuitenkin fiilis, että tosi hyvä kun tultiin. Tämä antaa eväitä hallitustyöskentelyyn, mutta tulee muutenkin paljon tietoa hyvän hallinnointitavan periaatteista, hän pohti.

Ryhmä sparrasi kehittämään omia toimintatapoja

HHJ-kurssilla käsitellään muun muassa hallituksen kokoonpanoa, rooleja ja vastuita, riskienhallintaa ja työmuotoja raportoinnista ja strategiatyöstä palkitsemisjärjestelmiin.

 – Pidin kurssin työotteesta. Se oli napakkaa, eteenpäin menevää ja johdonmukaista, ja luennoitsijat olivat ihan rautaisia ammattilaisia.

Sanna kiittelee kurssin asiantuntija-annin lisäksi tutustumista uusiin ihmisiin ja toimintatapoihin.

– Kurssilla oli sopivasti reflektointia. Yksi suola oli, että pääsi toisten kanssa jakamaan ajatuksia ja vähän sparrailemaan ja kuuli, miten erilaisissa organisaatioissa toimitaan. Arvokasta oli myös kuulla konkreettisesti, minkälaisia haasteita muilla on, ja miten on päästy vaikeitten tilanteiden yli. Syntyi melkoista aivomyrskyä.

Hyvää tietoa myös yhdistystoiminnan hallitustyöhön

Viime syksynä Sanna Liljeqvist valittiin Kouvolan Urheiluakatemia ry:n johtoryhmän puheenjohtajaksi.

– Myös siihen tehtävään sain HHJ-kurssilta hyviä malleja ja käytännön vinkkejä.  

Sanna kertoo, että HHJ-kurssi sai hänet tarkastelemaan omia toimintatapojakin kriittisemmin, ja puntaroimaan ja kehittämään niitä edelleen.

– Silloin kun joku pystyy tämmöisen paatuneen opettajan mieltä ravisuttamaan ja kyseenalaistamaan toimintatapoja, niin on onnistunut kyllä hyvin. Itselle oli hyvä huomata, että kaikki viisaus ei vielä asunutkaan minussa, eikä kaikki ollut valmista, Sanna naurahtaa.

Livenä tai Teamsin välityksellä

HHJ-kurssille voi osallistua joko livenä tai Teamsin välityksellä

– Itse pidin livekoulutuksesta. Ajatuksia tulee vaihdettua eri tavalla kuin Teamsin välityksellä. Oma ajattelu lähtee helpommin etenemään ja tulee niitä rönsyjä, mitkä monta kertaa on ihan briljantteja jalokiviä.

HHJ-kurssin ohjelmaan kuuluu ryhmätyö, jossa työstetään yhden caseyrityksen toimintaa. Sanna Liljeqvistin ryhmän caseyrityksenä oli Kymenlaakson Jäte Oy.  

– Meillä oli erittäin mielenkiintoinen yritys ja ajankohtainen toimintaympäristö. Aihe sattui itselleni erittäin sopivasti, sillä Kouvolan yhteislyseo on viime syksynä aloittanut ympäristötietoisena Vihreä lippu -kouluna. 

Vertaistukea ja tietoa muutospaineessa toimimiseen

Sanna Liljeqvist koki saaneensa HHJ-kurssilta hyvää sparrausta myös johtajatehtäviin.

– Oli tosi hedelmällistä keskustella muiden johtotehtävissä toimivien kanssa ja huomata, että meillä on ihan samanlaisia haasteita ja kehittämiskohteita joka sektorilla. Tuollainen vertaistuki voi olla sellaista, mitä et saa omasta työyhteisöstä.

Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset tuovat juuri nyt hallitusten työskentelyyn uusia epävarmuustekijöitä. Hallitusten jäseniltä vaaditaan sekä ennakointia että tilanneanalyysia. Myös erilaiset murrokset kuten sukupolvenvaihdokset, omistajamuutokset, kansainvälistyminen, kasvunopeus tai markkinahäiriöt ovat helpoimmin hallittavissa, kun yrityksestä löytyy laajalti kokemusta.

– Kyllä hallitustyössä on tässä koronan jälkeisessä maailmassa puntaroitava paljon toimintaympäristön muutoksista johtuvia asioita.  Muutostahti on nopea. Toisaalta monet prosessit on pitkissä puissa ja vaativat aikaa ja tekemistä sekä kärsivällisyyttä.

Suunnitelmissa HHJ-puheenjohtajakurssi

Sanna Liljeqvist arvioi voivansa hyödyntää kurssin antia niin virkatehtävässä kuin luottamustehtävissä.

– Joitakin käytänteitä olen jo kokouksissa ottanutkin käytäntöön.

Harkinnassa on myös HHJ-puheenjohtajakurssin käyminen.

– Jäin kyllä koukkuun, Sanna naurahtaa.

– Kurssi oli ammattitaitoisesti tehty. Arvostan sitä ajatustyötä, mitä kurssin suunnitteluun oli tehty. Kun osallistujat tulevat kurssille töistään, niin opetuksen tulee olla sellaista, että se hyödyttää ja saa tietoa, jota ei saa kirjoja lukemalla. Itse havahduin monesti kurssilaisia kuunnellessani, että ”Tota näkökulma en ollut ajatellutkaan.”

Myös ryhmäytyminen saa Sannalta kiitosta.

– Meistä tuli tiivis porukka, joka sparrasi ja tsemppasi toisiaan eteenpäin. Ryhmässä voitiin keskustella avoimesti ja syntyi hyvä luottamuksen verkko, mikä puolestaan on yksi avain oppimiseen. Kyllä siellä semmoinen flow  syntyi, hän naurahtaa lopuksi.

Teksti ja kuva: Kirsi Juura