Kauppakamarikysely: Osaajapula ei ole suhdannetilanteesta huolimatta kadonnut mihinkään

Intiasta Kymenlaaksoon muuttanut Srishti Jain sai opiskelujensa jälkeen töitä Xamkista. Hän toimii myös kauppakamarin bloggarina.

Työvoimapula on kauppakamarien kyselyn mukaan hellittänyt hiukan Kymenlaaksossa vuoden aikana. Silti pulaa osaavasta työvoimasta on edelleen 49 prosentilla yrityksistä, ja 43 prosenttia yrityksistä yrityksistä kertoo osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä.

– Kyselyn vastausten perusteella on nähtävissä, että suhdannetilanteesta huolimatta yritysten osaajatarpeet eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka vuodentakaiseen kyselyyn nähden ne ovat hieman hellittäneet, toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyrityksissä tilanne näkyy työvoimapulan hienoisena hellittämisenä. Viime syksynä 59 prosenttia Kymenlaakson vastaajista ilmoitti kärsivänsä osaavan työvoiman puutteesta, kun luku nyt on 49 prosenttia. 45 prosenttia yrityksistä ennakoi rekrytointitarpeiden kasvavan tulevan puolen vuoden aikana.

Eniten pulaa ammattiosaajista

Noin puolet kauppakamarin kyselyyn Kymenlaaksossa vastanneista kertoo, että suurin pula on ammattiosaajista. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista pulaa on 33 prosentilla yrityksistä ja yliopistotasoisen tutkinnon suorittaneista 16 prosentilla.

– Karkeasti tuloksia voi kuvata siten, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tarvitaan asiansa osaavia ja työhön sitoutuneita ammattilaisia niin tuotannon töihin, asiakaspalveluun kuin työmaille. Suuryrityksissä painottuu vahvemmin pula korkeakoulutetuista asiantuntijoista ja erikoistuneista huippuosaajista, sanoo Pulkkinen.

”Sähköpuolen osaajista on kova pula. Jonkun verran löytyy talonrakennuspuolelta, mutta prosessiautomaatio-osaamista on aika vähän saatavilla. Myös prosessikunnossapitoasentajia mekaaniselle puolelle on aika vähän saatavilla. Kokemusta ei juurikaan hakijoilla ole, vaan kaikki pitää kouluttaa sisäisesti.”

”Toimialamme ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet insinöörit työllistyvät pääkaupunkiseudulla, joten heidän houkutteleminensa Kymenlaaksoon on vaikeaa. Olemme pyrkineet  järjestämään yritysvierailuja.”

(Kyselyn yrityskommentteja)

Kymenlaakson kauppakamarin jäsenyritysten mielestä paras lääke osaajapulaan on koulutuksen sisältöjen kehittäminen

Kymenlaakson vastauksista käy ilmi, että yli puolet on tyytyväisiä oppilaitoksista valmistuneiden osaamisen tasoon. Kolmannes kokee, että alueen oppilaitoksista valmistuneiden osaaminen ei vastaa yrityksen tarpeita.

90 prosenttia Kymenlaakson vastaajista piti tärkeimpänä lääkkeenä osaajapulan selättämiseen koulutuksen sisältöjen kehittämistä vastaamaan paremmin työelämän tarpeisiin. Lähes kaksi kolmannesta kannattaa muunto- ja täydennyskoulutusten sekä oppisopimusjärjestelmän kehittämistä edelleen. Kymenlaakson yritykset ilmaisevat kyselyssä olevansa erittäin halukkaita oppilaitosyhteistyöhön.

– Vastausten perusteella yritysten huolet kohdistuvat erityisesti nuorten ammattiosaamiseen ja työelämävalmiuksiin, ja huoli on ennen kaikkea osaamisen laadusta, toteaa Pulkkinen.

Yritysten arjessa nuorten taitopula näkyy siten, että uuden työntekijän perehdyttämiseen pitää käyttää aiempaa enemmän resursseja. Suurimpana puutteena on nuorten työelämätaitojen puuttuminen.

Aloitetaan ihan sen opettamisesta, että kello kahdeksan ollaan tehtaalla tai työmaalla paikalla, kännykkä jätetään kaappiin ja ohjeet kuunnellaan”, kuvaillaan yhdessä yrityskommentissa.

Yritykset panostavat henkilöstöetuihin

Yrityksistä valtaosa on ryhtynyt itse toimiin riittävän osaamisen varmistamiseksi. Osa on nostanut palkkoja tai työsuhteen etuja kilpailukykyisemmiksi ja laittanut lisäpanostuksia henkilöstön koulutukseen ja perehdyttämiseen.

Olemme käyttäneet oman toimialan verkostoa, josta löytäisimme suoraan osaavaa työvoimaa.

”Tarjoamme paremmat työolosuhteet ja korkeammat palkat kuin toimialalla yleensä.
Yrityksen olosuhteet on vetovoimatekijä, joka edistää työntekijöiden saamista yritykseen.”

”Ratkaisuina on palkkatarkistukset, etuuksien parantaminen, joustot työajoissa.”

”Oikean asenteen omaavia nuoria on vaikea löytää kassatyöhön. Henkilöillä on väärä mielikuva työstä. Olemme etsineet kokkia tms. ammattilaista kehittämään valmisruokapuolta, mutta emme ole vielä löytäneet sopivaa henkilöä. Työpaikka oli avoinna rekrytointifirman toimes
ta.”

”Tarjoamme paremmat työolosuhteet ja korkeammat palkat kuin toimialalla yleensä.