Uusimmat

Kotkan Sapokassa toimiva Wanha Fiskari on legendaarisessa maineessa oleva ravintola, jota luotsaa yrittäjäpariskunta Riitta ja Matti Horto.
Tämän tunnelmallisen kala- ja pihviravintolan keittiön herkuista nauttivat niin kuluttajat kuin yritysvieraat. Myös Kotkassa vierailevat ministerit ja muut valtiovallan edustajat ovat tuttu näky Fiskarin ravintolasalissa.
Yritystä luotsaava toimitusjohtaja Riitta Horto kertoo, että kulunut kevät on toiminnan puolesta ollut melko samanlainen kuin viime kevät.
Maailmanpolitiikan käänteet eivät ole juurikaan vaikuttaneet 1990-luvulla perustetun ravintolan liiketoiminnan tunnuslukuihin.
Yrityksen liikevaihto vuonna 2023 oli 565 000 euroa, kasvua edelliseen vuoteen oli 7,7 prosenttia. Vuoden 2024 tilinpäätös on vielä julkaisematta, mutta Horto sanoo liikevaihdon pysyneen suht samalla tasolla kuin vuonna 2023.
Haasteena työvoiman saatavuus
Ravintolatoiminnan suurimpana haasteena ja kasvun esteenä Riitta Horto pitää henkilökunnan heikkoa saatavuutta.
– Ammattimaisen työvoiman saanti on vaikeaa. Meillä on ollut kymmeniä hakuja auki keväällä, mutta loppumetreillä saatiin vain kaksi työntekijää. Hekin ovat vasta opiskelijoita, Horto sanoo.
Henkilökunnan vähäisyys tarkoittaa yrittäjän venymistä ja menetyksiä kassassa.
– Se on kuluttavaa, kun näet, että palveluja kysytään, mutta joudut pitämään ovia kiinni. Varmaan muutama satatuhatta menetetään, kun ei pystytä henkilökuntapulan takia olemaan joka päivä auki, Horto laskeskelee.
Asiaa on pyritty ratkomaan säätelemällä ravintolan aukioloaikoja mahdollisimman tarkasti asiakasvirtojen mukaan. Työntekijöiden vapaapäivistä Riitta Horto pitää kiinni.
– Täytyy pitää huolta, ettei henkilöstö väsähdä. Pyrimme työvuorojen osalta huomioimaan myös työntekijöiden perheiden tilanteet. Joustetaan esimerkiksi silloin, kun lastenhoidon järjestelyt sitä vaativat.
Lapin vetovoima tuntuu Kymenlaaksossa asti
Ratkaisuna toimialan työvoimapulaan Horto toivoo koulutuspaikkojen lisäämistä alueen oppilaitoksiin. Työssään Horto näkee myös nuorten työntekijöiden muuttamisen muille paikkakunnille.
– Alan opiskelijat lähtee helposti Helsinkiin tai Tampereelle töihin. Nyt on huomattu sekin, että moni vastavalmistunut haluaa lähteä Lappiin kausitöihin. Nuoria vetää samanikäisten seura työyhteisössä, halutaan töiden ohessa lasketella ja usein he jäävät talvisesongin jälkeen Lappiin myös kesätöihin.
Wanhassa Fiskarissa on panostettu uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Vastikään Riitta Horto koulutti opiskelijan salityöskentelyyn, mutta menetti tämän sitten kesän ajaksi kahvilan kassaksi, kun opiskelijoiden koulutuspolku vaatii myös kahvilatyöskentelyn harjoittelua.
”Lounas niiaa syvälle”
Asiakaskäyttäytymisen Horto sanoo muuttuneen koronan jälkeen. Vaikka Wanhassa Fiskarissa lounasruokailu on suosittua, näkyy muutos alalla lounaan hankintatapojen laajentumisena. Perinteisten lounasravintoloiden ja -ruokaloiden rinnalle ovat nousseet vähittäiskauppojen lounasannokset ja salaattibaarit.
– Lounas niiaa syvälle, hän kuvailee tilannetta.
– Lounasruokaa on nyt laajemmalti tarjolla. Myös etätöiden lisääntyminen vaikutti lounasravintoloiden määrän tippumiseen, hän sanoo.
Asiakkaat palkitsevat
Wanha Fiskari tarjoaa lounaiden ja a la carte -annosten lisäksi tiloja ja tarjoilut myös kokouksille ja juhlille.
Yritystoiminnan parhaana puolena Horto korostaa hyviä, pitkäaikaisia asiakassuhteita, joiden tapaamisesta yrittäjä saa buustia itsekin.
– Eilenkin kävi saksalaisia asiakkaita paikallisen yrityksen mukana. Oli kiva nähdä tuttu yritys, kyseltiin puolin ja toisin, että miten menee. Sellaista kivaa vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa. Siinä on se tekemisen suola, hän sanoo.
Kauppakamarien talouskysely tehtiin 6.-9.5.2025. Tutustu tuloksiin tästä.