Kauppakamarin kevätkokous: Matkailun alan valiokunnan nimi muutettiin. Uusi nimi korostaa tapahtumien merkitystä alueen elinvoimalle.

Mikko Virtanen, kauppakamarin matkailu- ja tapahtuma-alan valiokunnan puheenjohtaja.

Kevätkokous päätti hallituksen esityksestä, että matkailun alan valiokunnan nimeen lisätään sana tapahtuma. Uudella matkailu- ja tapahtuma-alan valiokunta -nimellä halutaan korostaa tapahtumien merkitystä vetovoimatekijänä, taloudellisen kasvun ajureina, kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden lisääjinä.

Kauppakamarin kevätkokouksen avannut hallituksen puheenjohtaja Mari Kainiemi nosti puheensa pääaiheeksi Kotkaan viikon sisällä julkistetut miljoonainvestointihankkeet.

– Eilen julkistettiin Kemiran ja IFF:n 130 miljoonan euron arvoinen investointihanke ja viikko sitten uuden akkumateriaalitehtaan rakentaminen Keltakalliolle. Pitkään on alueella neuvoteltu eri investointihankkeista ja nyt niitä julkistetaan. Nyt on Kymenlaakson momentum, Kainiemi iloitsi. 

Kevätkokous hyväksyi Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavaisen esittelemän viime vuoden tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen. Muut asiat -kohdassa käsiteltiin kauppakamarin matkailun alan valiokunnan nimen muutosehdotus. Kauppakamarin hallitus esitti valiokunnan näkemyksen mukaisesti uudeksi nimeksi matkailu- ja tapahtuma-alan valiokuntaa, mikä hyväksyttiin yksimielisesti.

– Tapahtumat ovat oleellinen osa matkailuelinkeinoa ja siksi haluamme nostaa tämän esille jo valiokunnan nimessä. Erityisesti kaupunkien päättäjille haluamme viestiä tapahtumien elinvoiman merkityksestä, perusteli valiokunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen.

Mikko Virtanen nosti tapahtumien merkitystä esille neljästä eri näkökulmasta.

– Ensimmäisenä on tapahtumien tuoma vetovoima. Festivaalit, konsertit ja urheilutapahtumat houkuttelevat matkailijoita eri puolilta maailmaa ja muualta Suomesta. Esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlat vetävät vuosittain tuhansia vierailijoita Suomeen. Meillä esimerkiksi Kotkan Meripäivät ja Hamina Tattoo houkuttelevat vierailijoita alueen ulkopuolelta ja jopa Euroopasta, hän sanoi.

Virtanen muistuttaa myös tapahtumien taloudellisesta vaikutuksesta paikallisesti.  

– Ne lisäävät hotellien, ravintoloiden ja muiden palveluiden kysyntää, luovat työpaikkoja ja edistävät paikallisten yritysten kehittymistä. Tapahtumat tuovat elinvoimaa, vetoa ja pitoa.

Kolmantena positiivisena näkökulmana Virtanen mainitsee tapahtumien tarjoaman mahdollisuuden alueen kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

– Kulttuuritapahtumat edistävät ja säilyttävät paikallista kulttuuriperintöä. Ne tarjoavat alustoja paikallisten perinteiden, taiteiden ja historian esittelylle.

Valiokunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen korostaa tapahtumia myös sosiaalisen yhteenkuuluvuuden lisääjinä.

– Tapahtumat edistävät sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllistä ylpeyttä. Ne tarjoavat paikallisille yhteisöille mahdollisuuden juhlistaa perinteitään ja jakaa ne maailmanlaajuisen yleisön kanssa, hän sanoi.

Myös kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen korosti, että Kymenlaakson maineen kohottamisessa yksi tapa on tehdä sitä matkailun ja tapahtumien kautta.

– On erittäin tärkeää saada lisää matkailijavirtaa maakuntaan. He kertovat edelleen positiivista alueestamme, Kirjavainen kommentoi.

Kevätkokous pidettiin Kohoa Synergiakeskuksessa Kouvolassa perjantaina 28.3.2025.

Marika Kirjavainen, Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja.