Kauppakamarin valiokuntien syksyn työ käynnistyi aalloilla

Kauppakamarin luottamushenkilöiden syksy alkoi yhteiskokouksella Satama Areenalla. Valiokuntien kokousten jälkeen päivää jatkettiin m/s Viklalla Suomenlahden aalloilla.

Risteilyn aluksi kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen kävi läpi Kymenlaaksosta tehdyn mainetutkimuksen tuloksia.

– Hyvä, että kymenlaaksolaiset tykkää asua täällä, mutta miten saadaan viesti vietyä ulos, oli yhteinen tulkinta tuloksista.

Esa Sirviö, Kotkan kaupunki

Kotkan Esa Sirviö antoi kiitosta hyvästä yhteistyöstä

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö tuli lähes suoraan kaupungin talousarviokeskustelusta puhumaan valiokuntalaisille kuntien pito- ja vetovoimasta.

– Hyvinvointialueiden rahoitus on tällä hetkellä kuuma peruna, mutta pidän epätodennäköisenä, että hyvinvointialueita yhdistettäisiin ainakaan lyhyellä aikavälillä. Alueiden alijäämäongelmat tulee toki ratkaista ja vähän pelkään, että katseet kääntyvät kuntien rahoituksen pienentämiseen, hän totesi.

Kymenlaakson tilanteen Sirviö näkee olevan hyvässä nosteessa uusien puhtaan siirtymän hankkeiden ansiosta. Hänen mukaansa uusien hankkeiden myötä asioita on pystytty viemään alueen kaupunkien kesken hyvässä yhteistyössä eteenpäin.

– Yksinään ei yhdenkään Suomen kunnan kannata yrittää lukuun ottamatta muutamia pääkaupunkiseudun kuntia. Kouvolassa on vireillä muun muassa datakeskushankkeita, meillä etelässä akkuteollisuushankkeita. Paljon muitakin puhtaan energian hankkeita on esillä ja niitä on vietävä nyt yhdessä eteenpäin, hän totesi.

Sirviö kertoi, että Kouvolan Ratamo-keskuksen yöpäivystyksen säilyttämisen osalta kaupungit ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja vieneet viestiä valtionvallan suuntaan.

– Kymenlaakson kannalta ainoa oikea ratkaisu on, että Kotkassa säilyy keskussairaala ja Ratamossa yöpäivystys.

Maakuntaliitolle Sirviö lisäisi painetta ryhtyä uusiin toimenpiteisiin mainetutkimuksen tulosten perusteella, erityisesti alueen yhtenäisyyden eteen tehtävässä työssä.

Sirviö kiitteli Kotkan aiempia päättäjiä kaukokatseisuudesta ja kehui kaupungin päätöksenteon nykyistä ilmapiiriä ja yhteistyötä koko konsernin tasolla.

– Pidän merkittävänä kymmenisen vuotta sitten laadittua seutukunnan strategista yleiskaavaa. Se on antanut kaupungille rohkeuden lähteä viemään eteenpäin isoja kaavoituksellisia ja maankäytön hankkeita. Näihin kohdistuu nyt muun muassa edellämainittuja akkuteollisuuden hankkeita. Nyt pystymme tarjoamaan tontteja, jotka kiinnostavat kansainvälisiä kumppaneita.

Pasi Miettinen, Kouvola Innovation
Pasi Miettinen, Kouvola Innovation

Kouvolassa vireillä useita hankkeita

Merituuli laantui Haminan edustalla sen verran, että Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Pasi Miettinen pääsi mikrofonin varteen kannella.

Miettinen kertoi valiokuntien jäsenille Kouvolan kaupungin uusimmista hankkeista, erityisesti aurinkovoiman hän mainitsi olevan isossa nosteessa. Osana vihreän siirtymän tarjoamia mahdollisuuksia UPM Energy kehittelee aurinkovoimahankkeita pääasiassa UPM-Kymmene Oyj:n omistamilla maa-alueilla Utissa. Alueet ovat yhteensä 900 hehtaaria.

Miettinen nosti esille myös datakeskusten laajennukset Googlen toimesta Haminassa sekä kaksi Kouvolassa vireillä olevaa hanketta. Islantilaisyhtiö Atnorthin tontilla ovat rakennustyöt jo käynnissä. Toinenkin datakeskus voi pian nousta Korialle.

Pasi Miettinen sanoi olevan piristysruiske seudulle, että paikalliset toimijat pääsevät hankkeisiin mukaan.

– Yritysten Kinnoon tulevat tiedustelut välitetään Atnorthille, hän kannusti paikallisia yrityksiä.

Merkittävänä toimialana Pohjois-Kymenlaaksossa Miettinen mainitsi elintarvikealan.

– Kouvolassa on maatiloja eniten Suomessa, luomutuotannossa ollaan ihan kärjessä ja myös  jatkojalostusta on runsaasti. Meillä on myös elintarvikealan yrityksiä, jotka ovat menossa tai ovat jo vahvasti kansainvälisillä markkinoilla. Heidän kasvunsa tulee viennistä. Elintarvikealalla on pystytty myös käynnistämään koulutusta niin Xamkissa kuin LUT-yliopistossa, Miettinen kertoi.

Saaavutettavuuden osalta Miettinen peräänkuulutti  vt12 ja vt15 investointien lisäksi pitkän tähtäimen näkymää vuosikymmenten päähän.

– E16 -statuksen mukana tulee lisäinvestointitarpeita etenkin valtatie kuudelle, joka yhdistää valtateitä 12 ja 15. Kouvola kehittää tonttitarjontaa määrätietoiseseti, jotta isoille toimijoille on tarjota isoja tontteja hyvillä kantaverkkoyhteyksillä. Muun muassa vetytalouden toimijat ovat nyt liikkeellä ja meidän täytyy pystyä tarjoamaan heille tontteja.

– Kun lisätään tähän akkuteollisuuden hankkeet Etelä-Kymenlaaksossa, niin kyllä positiivisen kierteen mahdollisuus on olemassa ja yhteistyötä eri tahoilla on löydettävissä, Miettinen sanoi.

Antti Taisto, Veikon Kone Kotka ja Hamina
Antti Taisto, Veikon Kone Kotka ja Hamina

Kotkan yritykset tyytyväisiä kaupungin, Cursorin ja Kotkan kauppatien toimintoihin

Veikon Kone Oy:n yrittäjä Antti Taisto käytti risteilyllä puheenvuoron, johon hän oli kysellyt eri kotkalaisyritysten edustajien mielipiteitä.

– Kotkan kaupunki on panostanut yrittäjäystävällisyyteen ja siinä on yrittäjien mielestä onnistuttu hyvin. Myös Cursorille pitää antaa valtavan paljon kehuja, sillä se on hyvä mahdollistaja monipuoliselle liiketoiminnalle, Taisto totesi.

Yrittäjien toiveena hän kertoi olevan, että kaupunki toisi omissa viestintäkanavissaan enemmän esille alueen yritysten tapahtumia. Myös tiedonsaanti vapaista liiketiloista yhden luukun periaatteella oli Taiston toivomuslistalla.

– Tapahtumat tuo veroeuroja ja elävöittävät kaupunkia, niihin yrittäjät toivoisivat tukea kaupungilta.

Satamaan valmistuvan opiskelijakampuksen Taisto uskoo elävöittävän keskustaa, mutta heittää vastuuta myös yritysten suuntaan.

– Kauppojen pitää huomioida opiskelijat ja tarjota harkkapaikkoja, jotta opiskelijat pääsevät sisälle paikallisiin yrityksiin ja löytävät pysyviäkin työpaikkoja, Taisto kannusti yrittäjiä.

Tulevia akkuteollisuuden hankkeita pidetään Taiston mukaan lottovoittona yrittäjen joukossa.

– Vaikka alueelle on tullut ikäviäkin uutisia teollisuudesta, niin yrittäjät on pystyneet mukauttamaan toimintojansa. Yhteen hiileen puhaltaminen on parantunut merkittävästi, Taisto sanoi.

Lopuksi Taisto antoi kiitosta Kotkan kauppatie ry:n toiminnanjohtaja Niina Härköselle ja kaupungille.

– Nyt on hyvä boogi, yhteispelillä kaikki sujuu, Taisto päätti puheensa.

Xamk heitti kauppakamarin jäsenyrityksille haasteen 100 työpaikan talkoista

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Riku Happonen kannusti yrityksiä mukaan työllisyystalkoisiin, jotta maakuntaan tulevat kansainväliset opiskelijat saisivat työ- ja harjoittelupaikkoja.

– Vuosittain tulee 200-300 kansainvälistä opiskelijaa maakuntaan, mutta ongelmana on että heille ei tarjota töitä. Toivon, että tästä porukasta löytyy nyt 100 työpaikkaa, Happonen innosti.  

Hän korosti, että opiskelijat ovat useimmiten aikuisia ammattilaisia ja etsivät töitä miltä tahansa alalta.

– Kun he kokevat, että tässä maakunnassa on tulevaisuutta, tänne kannattaa jäädä ja tuoda perhekin. Mutta nyt on kiire. Jos he eivät löydä töitä täältä ennen joulua, niin edessä on muutto Jakomäkeen tai muihin Helsingin lähiöihin, ja Kymenlaakson osalta peli on menetetty, Riku Happonen painotti.

Hän tarjoutui projektinsa puitteissa yhteyshenkilöksi ja sanoi tulevansa mielellään yrityksiin käymään ja auttamaan sopivan henkilön löytämisessä yritykseen.

– Yhteispelillä tämä ratkeaa, kuten vanha kauppias aikanaan sanoi. Aikaa ei ole, muuten Helsinki voittaa.

Lopuksi Kymenlaakson kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Mari Kainiemi kertoi hyvistä signaaleista yritysten parissa ja koko maakunnan osalta.

– Alueella on hyviä investointeja ja pikkuhiljaa ollaan nousemassa pintaa kohti. Hyvä Kymenlaakso!

Kategoriat:Jäsentilaisuudet