Kymenlaakson oppilaitokset tarjoavat monipuolista suomen kielen opetusta ulkomaalaistaustaisille

Kymenlaaksossa suomen kielen opetusta tarjoavat pääasiassa ammatilliset oppilaitokset ja vapaan sivistystyön oppilaitokset. Kymenlaakson Opisto järjestää kielikoulutusta Haminassa ja Kouvolassa. Valkealan opistossa opiskelee tänä syksynä ennätysmäärä maahanmuuttajia. Kouvolan ammattiopisto Edukossa suomen kielen opetus on keskeistä maahan muuttaneiden koulutuksessa.

Kymenlaakson Opisto järjestää ympäri maailmaa tuleville kansainvälisille opiskelijoilleen sekä pitkäkestoista kokopäiväkoulutusta että lyhytkursseja aina kulloisenkin tarpeen mukaan lähi- ja etäopetuksena.

Haminassa ja Kouvolassa toimivassa oppilaitoksessa on kokopäiväisessä koulutuksessa230 opiskelijaa  ja lyhytkursseilla noin 120 henkilöä vuodessa.

Omaehtoiseen kotoutumiskoulutukseen sisältyy suomen kielen ja kulttuurin, yhteiskuntatietouden ja työelämätaitojen opiskelua. Koulutuksen laajuus on 35 opintopistettä. Koulutus noudattaa Opetushallituksen valtakunnallisia kotoutumiskoulutuksen perusteita, ja sitä arvioidaan eurooppalaisen taitotasoasteikon mukaan.

– Opiskelu kestää kokopäiväisesti suoritettuna joko lukuvuoden tai lukukauden opiskelijan taidoista ja etenemisestä riippuen, kertoo Kymenlaakson Opiston rehtori Sanna Gango.

Koulutus pyrkii osaltaan turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta ja edesauttamaan yritystoiminnan syntymistä maakunnassa.

– Opiskelija voi osallistua kotoutumiskoulutukseen myös lyhyemmän ajan omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti, ja siirtyä joustavasti muuhun koulutukseen tai työelämään, Sanna Gango kertoo.

Yleiseen kielitutkintoon valmentavan koulutuksen laajuus on 16 tuntia.  Opiskelijoilla on mahdollisuus kohentaa kielitaitoaan myös lyhytkursseilla.

– Lyhytkursseilla voi opiskella painotetusti vaikkapa suomen kielen kielioppia tai eri alojen ammattisanastoa. Yhtenä vaihtoehtona ovat työperäisen maahanmuuton kautta maahan tulleiden puolisoille kohdennetut puoliso-ohjelmat, Gango kertoo.

Kymenlaakson Opistossa kokopäiväisesti opiskelevista kansainvälisistä opiskelijoista vähän yli puolet on korkeasti koulutettuja. Loput ovat toisen asteen tai perusasteen suorittaneita.

– Suuri osa kokopäiväkoulutuksen opiskelijoista tulee TE-palveluiden kautta. Lisäksi meillä on opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet yliopistotutkinnon Suomessa, ja hankkivat meillä työelämässä vaadittavan suomen kielen taidon. On myös työperäisen maahanmuuton takia Suomeen tulleiden perheenjäseniä, erityisesti Etelä-Kymenlaakson alueella, kertoo Sanna Gango.

Valkealan opistossa ennätysmäärä kansainvälisiä opiskelijoita

Valkealan opisto Sujuvaa suomea -kursseilla voi suomen kielen taitojaan kehittää alkeista keskitasolle asti. Kielikurssilta saa valmiudet edetä jatko-opiskeluihin ja pohjaa työelämään.  

Valkealan opistossa opiskelee tänä syksynä ennätysmäärä ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, lähes 80 opiskelijaa. Heistä 35 opiskelee aikuisten perusopetuksen eri ryhmissä, 11 tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa ja noin 30 Sujuvaa suomea -kursseilla.

Aikuisten perusopetus, joka on suunnattu sellaisille ulkomaalaistaustaisille henkilöille, joilla ei ole peruskouluopintoja kotimaasta, kestää 1,5 – 2,5 vuotta.

– Jos kielitaito on vasta alkeissa, kieliopinnot kestävät yhden lukuvuoden ja opiskelua voi jatkaa päättövaiheessa vielä puolitoista vuotta. Jos opiskelijan kielitaito on jo valmiiksi A2.2, voi hän aloittaa opinnot suoraan päättövaiheesta, kertoo Valkealan opiston apulaisrehtori ja S2-opettaja Anu Ikäheimonen-Leikas.

Peruskoulun suorittanut opiskelija voi hakeutua tutkintokoulutukseen valmentavaan tuva -ryhmään, jonka tavoitteena on parantaa kielitaitoa ja muita valmiuksia jatko-opintoja tai työelämää varten.

– Opinnot kestävät yhden lukuvuoden, mutta jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, joka mahdollistaa opintojen suorittamisen myös nopeammassa aikataulussa. Koulutuksessa pyritään myös hakemaan joustavasti ammattiopintoihin tai muihin jatkokoulutuspaikkoihin läpi lukuvuoden, Ikäheimonen-Leikas kertoo.

Valkealan opiston Sujuvaa suomea -kursseilla on mahdollista opiskella suomen kieltä alkeista B1.1 -tasolle. Sujuvaa suomea -kurssit noudattelevat kotoutumiskoulutusten suomen kielen moduulien sisältöjä ja ovat kestoltaan 13–17 opintoviikkoa.

– B1.1 -taso tarkoittaa keskitason kielitaitoa, jonka omaavalla on kohtalainen kielitaito ja hän pärjää tavallisissa työn ja vapaa-ajan tilanteissa. Taso mahdollistaa jatko-opiskelut ja työelämässä toimimisen, Ikäheimonen-Leikas kertoo.

Valkealan opiston koulutukset materiaaleineen ovat maksuttomia. Seuraava Sujuvaa suomea -koulutus alkaa Valkealan opistossa keväällä. 

Eduko korostaa suomen kielen taitoa myös kotoutumisen kannalta

Kouvolan ammattiopisto Eduko kouluttaa maahanmuuttajataustaisia henkilöitä ammatteihin, joissa vuorovaikutus asiakkaiden ja työyhteisön kanssa suomen kieltä käyttäen on useimmiten välttämätöntä.

– Edukossa korostamme voimakkaasti suomen kielen oppimisen merkitystä, kun opiskelija on maahanmuuttajataustainen henkilö. Myös silloin, kun opiskellaan englanninkielisessä koulutusohjelmassa, suomen kielen opiskelu sisältyy koulutukseen, kertoo Edukon kehitysjohtaja Tuija Arola.

Hän korostaa, että suomen kielen taito on tärkeää myös kotoutumisen ja alueelle juurtumisen kannalta

– Jotta Edukon maahanmuuttajataustaisilla opiskelijoilla on edellytykset päästä työelämässä oppimisen jaksolle ja työllistyä, panostamme vahvasti suomen kielen opetukseen, Arola painottaa.

Kotoutumiskoulutus on oma kokonaisuutensa, joka perustuu kotoutumislakiin ja valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin. Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomea, tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan sekä työelämään. Ohjaus kotoutumiskoulutukseen tapahtuu TE-palveluiden kautta. Kotoutumiskoulutus muodostuu 80 päivän mittaisista moduuleista, joita on enimmillään neljä peräkkäin.

Työllistymisen ja ammatillisen polun näkökulmasta opiskelijalla on mahdollisuus siirtyä ammatilliseen koulutukseen heti, kun kielitaito siihen riittää. Ammatillisessa koulutuksessa suomen kielen opiskelu jatkuu tehokkaasti osana yhteisiä tutkinnon osia ja lisäksi opiskelijoille järjestetään tarpeen mukaan lisäohjausta esim. suomen kielen tukipajassa, Tuija Arola kertoo.

Tekstit: Kirsi Juura Kuva: Pixhill