Suomalaisjoukot tarttuivat joukolla Ukrainaan suunnattuun valtionavustukseen

Ukrainassa on tällä hetkellä käynnissä tai käynnistymässä 30 suomalaisyritysten hanketta.

Ukrainan jälleenrakennus on vauhdissa. Sotatilasta huolimatta Ukraina on houkutellut suomalaisyrityksiä monilta eri toimialoilta. Eniten hankkeita on rakennus- ja ICT-aloilla sekä metalliteollisuudessa. Yksittäisiä hankkeita on konsultoinnin ja turvallisuuden kaltaisilla palvelualoilla, terveydenhuollossa ja ruokaturvassa, valmistavassa teollisuudessa sekä energia-, ympäristö- ja koulutusaloilla. Pääosin hankkeet ovat edenneet hyvin. Ensimmäiset menijät pyörittävät jo Ukrainassa metalliteollisuuden tuotantoa ja alihankintaa sekä palveluliiketoimintaa.

Ukraina nostettiin Finnpartneship -liikekumppanuusohjelman fokukseen 2023 alusta, jolloin yritysten haettavana oleva korkein 85 prosentin tuki kohdennettiin Ukrainaan. Vuoden 2024 alussa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio suuntasi ohjelmaan 8 miljoonan euron lisärahoituksen, joka jakautuu neljälle vuodelle. Lisärahoitus ohjattiin kokonaisuudessaan suomalaisyritysten käyttöön.

Finnpartnership-ohjelma on osa Suomen virallista kehitysyhteistyötä ja sillä saadaan aikaan kohdemaihin ihmisarvoisia työpaikkoja. Hyötyjä tästä syntyy molempiin suuntiin. Vaikka akuutti hätä on läsnä monissa ohjelman kohdemaissa, kuten nyt erityisesti Ukrainassa, on ihmisillä akuutin kriisin jälkeen vain pieni askel kohti suurta huolta työstä ja toimeentulosta.

Tässä kohdassa astuvat mukaan yritykset. Niiden tehtävänä on luoda ja edistää kannattavaa, vastuullista liiketoimintaa, jolla edistetään elinkeinoelämän elpymistä ja vahvistumista. Tämä luo jatkumoa muiden toimijoiden hätäapu- ja avustusmuotoiselle toiminnalle. 

Kaikkiaan Finnpartnership on myöntänyt avustuksia Ukrainaan suuntaaville hankkeille jo 3,2 miljoonaa euroa vuodesta 2022 lähtien ja uusia päätöksiä tehdään parhaillaan 2,5 miljoonan euron edestä. Avustuksen määrä per hanke on 15 000 – 400 000 euroa. 

Koska Finnpartnershipin tuki on käyttävissä heti hankkeen ensivaiheen selvityksistä lähtien ja suurin osa Ukrainan hankkeista on aivan alussa tai vasta odottamassa tukipäätöstään, eivät aikaansaadut työllisyysvaikutukset Ukrainassa ole vielä tässä vaiheessa suuren suuria.

Kehitys näyttää kuitenkin lupaavalta. Kolme pisimmälle edennyttä hanketta ovat jo palkanneet ja kouluttaneet yhteensä yli 30 uutta työntekijää ja näköpiirissä on lisää työpaikkoja.

Työllistyneissä ja uuden ammatin saaneissa on runsaasti naisia, mikä on sekä Finnpartnership-ohjelman tavoite, että myös välttämättömyys sotaa käyvässä maassa, vaikka kyseessä ovatkin perinteisesti miesvaltaisemmat alat. Yksikään hanke ei vielä tässä vaiheessa ole keskeytynyt. Pitkäaikaiseen liiketoimintaan kasvavilla markkinoilla tähtäävällä hankkeella voidaan vaikuttaa positiivisesti myös Suomen liiketoiminnan kasvunäkymiin.  

Finnpartnershipin asiakasyritykset kommentoivat Ukrainassa toteutettavia hankkeitaan seuraavasti:

”Peikko on kevään 2024 aikana perustanut Ukrainaan yhtiön, palkannut kolme avainhenkilöä Kiovan toimistoon, aloittanut asiakastoimitukset, ja nyt kesällä tehnyt sopimuksen tuotantotilasta Bila Tserkva -nimiseen kaupunkiin, johon tilat valmistuvat vuodenvaihteessa 2024-2025. Tuotantotyöntekijöiden rekrytoinnit alkavat syksyllä 2024.  Finnpartnershipin tuki on auttanut meitä ratkaisevasti Ukrainan projektissamme”, toteaa Topi Paananen, Peikko Group Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja.

Kimmo Kumpulainen Polar Partnersilta kertoo, että yritys haki Finnpartnership-tukea jo kesällä 2023.

”Haimme tukea Ukrainan markkinatilanteen selvittämiseksi ja partnereiden tunnistamiseksi, koska Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy pyysi vierailullaan 8.4.2022 Suomessa apua nimenomaan koulutuksen kehittämiseen.

”Finnpartnership-tuen avulla olemme vierailleet Ukrainassa nyt neljä kertaa ja olemme kartoittaneet kymmeniä paikallisia yrityskumppaneita sekä verkostoituneet useiden julkisten tahojen sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Vuoden selvitystyön jälkeen ja sopivien paikallisten ja suomalaisten kumppanien avustuksella löysimme kaksi sopivaa kaupunkia, joiden kanssa teimme yhteisymmärryssopimukset pilottikoulujen kehittämisestä. Nämä pilottiprojektit tulevat toimimaan referensseinä tulevien koulujen jälleenrakennus- ja kehittämisprojekteja varten, joiden kustannusarvio on tällä hetkellä noin 40 miljardia euroa seuraavan 15 vuoden aikana”, Kumpulainen sanoo.

Lisätietoja:

8.8 – 15.8. (klo 9-15)

Birgit Nevala
Finnpartnership-ohjelman johtaja
birgit.nevala@finnpartnership.fi
+358 (0)44 357 0811

Kategoriat:Kansainvälistyminen, Yritykset