Uusimmat

”Tää on kyllä mahtava näköalapaikka Kymenlaakson elinkeinoelämään” totesi eräs valiokuntalainen kokouksen päätteeksi. Näinhän se on! Kevätkokouksissa kuultiin muiden yritysten kuulumisia, verkostoiduttiin, päätettiin edistettävistä asioista ja sokerina pohjalla – vierailtiin mielenkiintoisissa kohteissa.
Kaupan alan valiokunta
Mitä tekee Mykkä Hiihtäjä Kouvolan keskustassa?
Siihen saatiin vastaus kaupan alan valiokunnan kokouksessa, kun Gastropub Betonyn omistaja Mika Toukkari kertoi yrityksensä historiasta ja vaiheista.
Kokousvieraana oli työllisyysjohtaja Sami-Pekka Kalliokoski Kouvolan kaupungin työllisyys- ja yrityspalveluista.
Hän kertoi, että eniten työttöminä työnhakijoina kaupan alalla on myyjiä, kauppiaita ja kuljetustyöntekijöitä. Kouvolassa on tällä hetkellä noin 4500 työtöntä työnhakijaa ja 150 työtöntä alle 30-vuotiasta työnhakijaa. Pienten yritysten omistajanmuutosvaihdoksia on paljon lähivuosina edessä.
Kalliokoski esitteli uuden organisaation palveluja yrityksille. Työllisyyspalvelut siirtyivät valtakunnallisesti 1.1.2025 valtiolta kunnille. Kaupungin ylläpitämät uudet työllisyyspalvelut tarjoavat erityisesti keinoja ja tukea paikallisille yrityksille. Tavoitteena on yritysten kautta saada työllisyyden kasvua. Yritysasiantuntijoiden määrää on lisätty yrityspalveluissa, mikä on muutos aiempaan, henkilöpalveluja korostaneeseen valtion työllisyyspalvelujärjestelmään. Yritysten ja osaajien kohtauttaminen on nyt keskiössä.
Yrityspalvelut tarjoaa yrityksille kolmen kohdan ohjelmaa:
- Liiketoimintakyvykkyys ja tarveanalyysi
- Rekrytointi- ja työvoiman rahoituspalvelut
- Liiketoiminnan sparraus ja jatkopolutus
Paljon yrittäjäkoulutuksia ja muita alkuvaiheen palveluja tehdään yhteistyössä Kouvola Innovationin kanssa.
Digitaaliset palvelut mm. Elinvoiman kehittäminen datalla -palvelu (EKD-palvelu) ovat uutena muotona käytössä. EKD-palvelu antaa yritykselle vastauksen, minkälainen on yrityksen liiketoimintakyvykkyys ja laatii kehittymispolun. Keskeinen hyöty kaupungille sitä kautta on työllisyyden kasvu. Osaamisperusteista menetelmää kehitetään yhdistettäväksi EKD:hen, jotta hakijoiden taidot saadaan paremmin kohdennettua yritysten tarpeisiin.
Kalliokoski kehotti yrityksiä kiinnittämään ja sitouttamaan opiskelijoita yritykseen jo opiskeluvaiheessa opinnäytetöiden, harjoittelujen ja muiden harjoitustöiden kautta. Näin työvoimatarpeen kohdalla tarjolla on tuttu, yrityksen toimintaan jo hyvinkin orientoitunut tekijä.

Logistiikan alan valiokunta
Logistiikan alan valiokunta kokoontui Helsingissä Keskuskauppakamarin avarissa tiloissa Töölönlahdella. Kokousvieraana oli pääekonomisti Jukka Appelqvist, joka piti valiokuntalaisille laajan talouskatsauksen.
Katsauksen Kymenlaakson ajankohtaisista liikenne- ja logistiikkahankkeistaolivat koonneet Kari Halme Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Frank Hering Kymenlaakson liitosta. Tilannekatsauksen jälkeen valiokuntalaiset kertoivat ajankohtaiset kuulumiset yrityksistään/organisaatioistaan: Postin voimakkaasti vähenevät palvelut ja niiden digitalisoituminen puhuttavat alalla. RRT Kouvolan molempien terminaalien osalta on liikennemäärissä kasvua. Kouvolan Kullasvaaran ja Kaipiaisen väliset ratatyöt vaikuttavat myös terminaalin toimintaan. KRAOssa on huomattu koulutuksiin hakeutuvien määrissä laskua aikuiskoulutustuen loppumisen jälkeen. Asianajotoimistoissa kevään ajankohtaisia asioita ovat olleet erilaiset työsuhdeasiat mm. takaisinottovelvoite ja paikallisen sopimisen soveltaminen. Itärata Oy:n hankesuunnittelu etenee aikataulussa. Lentoradan linjausta muutettiin keväällä, mikä vaikuttaa Itäradan liittymäkohdan suunnitteluun. Liikenne- ja viestintäministeriö on nostanut keskusteluun eurooppalaisen raideleveyden Suomessa.
Valiokunta jättää lausunnon hallituksen esitykseen uudeksi taksilaiksi.
Kokouksen jälkeen valiokuntalaiset siirtyivät Suureen Liikennepäivään, jonka asiantuntijaesityksissä avattiin mm. päivänpolttavaa raideleveysasiaa ja 2030 avautuvan Rail Baltican tuomia mahdollisuuksia elinkeinoelämälle. Ajankohtaisina aiheina olivat myös EU-rahoitus Suomen liikennehankkeille, liikenneverkon korjausvelka ja jäänmurtajahankinnat.

Matkailu- ja tapahtuma-alan valiokunta
Matkailu- ja tapahtuma-alan valiokunta kokousti Mäntyharjulla. Iida Kekkonen kertoi Woikoski Feelingin historiasta, liiketoiminnasta ja arvomaailmasta. Valiokuntalaiset pääsivät tutustumaan alueella toimiviin Hevospalvelukeskukseen, Tatun Esson baariin ja vuoden automuseona palkittuun Woikosken automuseoon.
Kokousasioina olivat vaikuttavuus ja toimenpiteet Kymenlaakson vetovoiman ja aluetalousvaikutusten kasvattamiseksi matkailuun, kulttuuriin, tapahtumiin ja elämyksiin liittyen. Valiokunta jättää lausunnon Kymenlaakson liiton maakuntaluonnokseen.
Valiokuntalaisten kuulumisissa kerrottiin muun muassa toukokuussa avatusta Kymenlaakson Teollisuusperintöreitistä, Business Finlandin Itäisen Suomen ohjelman saamasta kolmen miljoonan euron rahoituksesta ja kesän matkailutapahtumista eri kaupungeissa ja matkailukohteissa. Visit KotkaHaminalla on kokeilussa uusi digitaalinen palvelukartta, jossa kohteista saa lisätietoa QR-koodilla.

Teollisuuden alan valiokunta
KSOY-konserniin kuuluva Kymenlaakson Sähköverkko Oy oli kutsunut valiokunnan jäsenet Elimäelle. Toimitusjohtaja Jouni Pylvänäinen kertoi, että yhtiö on Suomen sähkönsiirtomäärissä kymmenen suurimman joukossa. Investointeja on tehty vuosittain 20–25 miljoonan euron arvosta sisältäen muun muassa verkon rakentamista ja mittarointia.
Valiokunnan tulevien vuosien painopisteenä on vihreän siirtymän edistäminen Kymenlaaksossa. Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Teppo Säkkinen piti valiokuntalaisille katsauksen tämän hetken ilmastoasioista.
– Trumpin ajatusmalli ei ole levinnyt globaalisti ja viime aikoina käydyissä vaaleissa on ollut pikemminkin vastavoimia. Tällä hetkellä puhtaan energian investoinnit ohittavat selvästi fossiiliset investoinnit. Yhdysvalloissakin on vastavoimia ja mm. IRA-muutos on hyväksyttävä kongressissa. Trumpin hallinto kiertää ympäri maailmaa puhumassa fossiilisten puolesta, mutta todellisuudessa sähkönkäyttäjien toimenpiteet vaikuttavat kulutuksen suuntautumiseen, Säkkinen kertoi.
Valiokunnan pyynnöstä kauppakamarin puheenjohtajisto antoi linjauksen siitä, mihin teollisuuden alan valiokunnan toiminta voisi lähivuosina painottua. Puhtaan siirtymän hankkeita on Kymenlaaksossa paljon ja Green/Clean Valley -ajatusta voisi jalostaa pidemmälle ja lanseerata Kymenlaaksosta vihreä kivijalka Suomelle. Projektin kartoitustyötä suunniteltiin tehtäväksi LUT:n Kouvolan yksikön opiskelijatyönä. Opiskelijatyön ohjausryhmään tulisi osallistujia teollisuuden alan valiokunnan jäsenistä.
Valiokunnan jäsenten kuulemiskierroksilla kuultiin muun muassa Kotkan akkutehdashankkeen tilanteesta, ilmastokanteiden määrän ja ilmastoregulaation tehtäväkentän kasvusta. Suunnittelutoimistojen edustajat totesivat, että raportointityö on tällä hetkellä tauolla odottamassa uusia EU:n ilmastolinjauksia ja -sääntelyä. Konepajatoiminnassa on jo paljon esimerkkejä puhtaasta siirtymästä. Prosessit toimivat jo pitkälti ei-fossiilisella energialla ja energiaa säästäen. Haasteita on löytää käyttämättömäksi jäävälle sähkölle varastointisäiliöitä tai markkinoita. Ylimääräinen energia on jouduttu luovuttamaan verkon käyttöön ilmaiseksi.
LUTissa käynnistyneen Uhkista mahdollisuuksiin-projektin päätavoitteena on tukea Kouvolan ja Kymenlaakson pk-yrityksiä sopeutumisessa ja varautumisessa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin riskeihin ja ääri-ilmiöihin. Projektissa pyritään tunnistamaan eri toimialojen konkreettisia keinoja varautumisen ja sopeutumisen näkökulmasta, mukaan lukien taloudellisten riskien minimointi.
