Yli 750 000 intialaista opiskelijaa maailmalla – ottaako Suomi hyödyn heistä?

Shrimun Chakraborty

Tervehdys lukijat!

Aloitetaan tällä kertaa vastuuvapauslausekkeella: tämä blogikirjoitukseni on pitching intialaisista. Poikkean siis edellisistä ihmiskeskeisistä teemoistamme – toivottavasti et pahastu.

Jokin aika sitten suomalainen kasvatustieteilijä kysyi minulta, mikä on Intian salaisuus, kun se tuottaa niin paljon menestyviä johtajia johtaviin, globaaleihin yrityksiin? Hän halusi tietää, mitä Intia tekee oikein.

Kysymys oli hyvä, sillä en ollut tarkastellut ilmiöitä kollektiivisessa mielessä. Listalta löytyivät nopean etsimisen jälkeen Sundar Pichai (Google) Satya Nadella (Microsoft), Vivek Sankaran (Albertsons), Arvind Krishna (IBM), Narsimhan (Novartis), Mehrotra (Micron), Laxman (Starbucks), Narayen (Adobe) jne. Lista on todella loputon. Pääsääntöisesti nämä johtajat ovat opiskelleet ensin Intiassa, lähteneet ulkomaille töihin tai lisäopintoihin ja palanneet myöhemmin kotimaahansa tehden kovasti töitä ja nousten vähitellen johtajuusportaita.

Intia on edelleen maailman suurin maahanmuuttajamaa. Lähes 18 miljoonaa intialaista on muuttanut eri maihin vuosina 2000-2020. Pelkästään vuonna 2022 yli 750 000 intialaista lähti opiskelemaan ulkomaille. Arvioiden mukaan vuoteen 2024 mennessä ulkomailla opiskelevien intialaisten määrä voi nousta 1,8 miljoonaan vuodessa. Eikä saa unohtaa, että suurin osa näistä opiskelijoista lähtee ulkomaille opiskelemaan tavoitteenaan asettua opiskelujen jälkeen kohdemaahan hyvään työpaikkaan tai perustaa yritys. Intialaisten osuus kasvaa edelleen niissä maissa, jotka ottavat vastaan intialaisia maahanmuuttajia.

Tällä muuttoliikkeellä on ollut valtava vaikutus maailmanlaajuiseen väestörakenteeseen ja maailmantalouksiin. Erityisesti siellä, missä väestön väheneminen on valtava haaste, Intian siirtolaisten tuoma BKT-osuus on valtava. Ajatellaan esimerkiksi Yhdysvaltoja, jossa intialaiset eivät ole edes suurin maahanmuuttajayhteisö, mutta heidän panoksensa Yhdysvaltain taloudelle arvioidaan olevan huimat 1 biljoona dollaria vuodessa. Intialaisten ostovoima, heidän yrittäjyystaitonsa ja veromaksunkykynsä ovat olleet ratkaisevassa asemassa Yhdysvaltojen taloudellisen vaurauden muodostumisessa.

Vuonna 2022 Yhdysvaltojen saama hyöty oli 47 miljardia Yhdysvaltain dollaria intialaisista opiskelijoista, jotka opiskelivat ja maksoivat yhdysvaltalaisille oppilaitoksille lukukausimaksut ja majoitus- ja asumiskulut. Ja se on vain konkreettinen osa, aineeton ja pitkän aikavälin vaikutus on vieläkin suurempi.

Näillä intialaisilla opiskelijoilla, jotka jäävät maahan, on tärkeä rooli STEM-ammateissa (Science, Technology, Engineering ja Math), jotka kasvavat edelleen muita aloja nopeammin. Suurin osa näiden opiskelijoiden koulutuksesta ja osaamisesta ruokkii teknologista kehitystä ja taloudellista kilpailukykyä. Noin 8 prosenttia korkean teknologian yritysten perustajista Yhdysvalloissa on intialaista alkuperää.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien väestöstä noin 30 prosenttia on intialaisia ​​maahanmuuttajia, ja heidän osuutensa maan BKT:sta on noin 8,7 prosenttia. He auttavat rakentamaan pilvenpiirtäjiä ja pyörittävät yrityksiään huipputuloksiin.

Mutta taloudellisten vaikutusten lisäksi meidän kannattaa tarkastella myös sosiokulttuurista näkökulmaa. Kannattaa katsoa kaksi minuuttia kestävä ”Hard Working Indians / Bank Robbery – Gabriel Iglesias” -video. Siinä kuuluisa amerikkalainen koomikko Fluffy iskee intialaisten luonteenpiirteiden ytimeen – rauhanomaisuuteen. Oletko kuullut intialaisista ​​gangstereista tai intialaisten maahanmuuttajien aiheuttamista mellakoista, ryöstöistä, murhista, terrorismista tai joukkoväkivallasta?  Intialainen on luonteeltaan suvaitsevainen, monikulttuurinen ja demokraattinen. Intiassa on noin 23 virallista kieltä ja – usko tai älä –  19 500 kieltä tai murretta, joita puhutaan äidinkielinä eri puolilla maata. Intian talous kasvaa edelleen nopeasti, maa on nyt maailman viiden suurimman talouden joukossa.

Se tosiasia, että niin monet intialaiset ovat tehneet maailmalle kotinsa rauhanomaisin keinoin viittaa heidän harmoniseen luonteeseensa ja integraatiokykyynsä ottaa saumattomasti käyttöön uusi kulttuuri, kieli ja maan kansallinen identiteetti päivittäiseen elämäänsä.

Olen sitä mieltä, että intialaiset ovat yksi lupaavimpia maahanmuuttajayhteisöjä Suomelle. Läheinen strateginen suhde Intian kanssa, yhteisten arvojen pohjalta, on rauhanomaisen, sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen kulmakivi lähitulevaisuudessa. Vahva intialainen yhteisö tässä osassa maailmaa ei siis pysty ainoastaan ​​vastaamaan alueen demografisiin haasteisiin, vaan luo myös verkostovaikutuksen, joka voisi yhdistää kaksi suurta maata ja sivilisaatiota – Intian ja Suomen.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili lokakuussa 2023 Intiassa tutkimassa mahdollisuuksia ammatillisen koulutuksen tehostamiseen, ammattitaitoisten työntekijöiden ja asiantuntijoiden houkuttelemiseen Intiasta eri toimialoille Suomessa. Tämä oli hieno aloite Orpon hallitukselta, joka ilmaisi selkeästi uuden hallituksen prioriteetit eteenpäin. Hallitustason vuorovaikutus ei kuitenkaan pelkästään riitä. Vielä tärkeämpää on vastaanottavainen ja avoin vuorovaikutus asukkaiden ja Kymenlaaksoon tulevien opiskelijoiden ja muiden intialaisten kesken. Näin voimme yksilöinä edistää myös kansallista yhtenäisyyttä ja valoisampaa tulevaisuutta.

Ja sitten takaisin alkuun ja kysymykseen, mitä Intiassa tehdään oikein, että maa tuottaa maailmanlaajuisesti menestyviä johtajia? Siihen minulla on lyhyt vastaus, että Intialla ja intialaisilla on sydän paikallaan.

Kategoriat:BLOGI