Sauna! Sinä mahtava opettajaa

Sauna! Sinä mahtava opettaja.

Mikään ei opeta niin hyvin suomalaisuudesta kuin sauna. Aluksi halusimme kokea sen vain nähdäksemme, mitä hypetys saunan ympärillä on. Totta kai se tekee hyvää iholle ja keholle, mutta onko siinä jotain muutakin, koska sauna on niin olennainen osa suomalaista elämää.

Kokeilimme saunaa ensin ystävämme Sirpan (se sitkeä Marimekko-fani, josta puhuimme viime blogissa!) ihanassa järvenrantakodissa. Hän opetti meille, kuinka perinteisessä puulämmitteisessä saunassa sytytetään tuli, kuinka vahditaan kelloa, että saadaan oikea lämpötila, kuinka kauhalla vettä heittämällä lisätään höyryä, ja kuinka tärkeää saunan yhteydessä on juoda.

Kokemus oli jotain, mitä emme koskaan ole kokeneet elämässämme. Se opetti meitä hidastamaan tahtia, antamaan asioiden vain mennä tai ehkä keskustelemaan itsen ja toisten kanssa asioista, joita olemme lykänneet. Sauna oli meille suorastaan katarsinen, sielua puhdistava kokemus.

Ensimmäisestä saunakokemuksesta on tullut vakituinen. Meillä on ollut onni käydä saunassa suomalaisilla kesämökeillä ja oppia pulahtamaan mereen tai järveen. Tämä hitaasti laajentuneen suomalaisen ystäväyhteisömme ansiota, joka on ollut niin lämminsydäminen ja kutsuva. Ajanvietto heidän ja perheidensä kanssa perinteisillä suomalaisilla kesämökeillä on ollut meille silmiä avaava kokemus. Se on opettanut meille kestävän elämäntavan todellista merkitystä.

On ollut ihmeellistä huomata, miten suomalaiset eivät malta odottaa pääsevänsä lomansa aikana kesämökeilleen ja elämään ilman sähköä, juoksevaa vettä ja kaikkia muita kaupunkielämän mukavuuksia.

Saunominen on opettanut arvostamaan olemassa olevien resurssien rajallista puolta ja elämään elämää sen mukaisesti. Vaikka pieni loma ystävämme Helenin mökillä Porvoon lähellä tai Arin järvenrantamökillä oli shokki meille kaupunkiasukeille, niin tuskin maltamme odottaa, että pääsemme kokemaan sen uudelleen.

Kategoriat:Kansainvälistyminen, Osaava työvoima