Uusimmat

Kouvola Innovationin Kelkka-hanke vie yrityksiä tutustumaan Saksan messuille ja valmentaa vientiin. Syksyn podcast-sarjasta saa ensivinkit vaikka juoksulenkillä.
Maistuuko ruisleipä ranskalaiseen patonkiin tottuneen suussa? Entä tumma olut saksalaisen oluttarjonnan keskellä?
Kymenlaaksossa toimivia elintarvikealan yrityksiä tuetaan nyt monin tavoin laajentamaan liiketoimintaansa naapurimaihin, Viro yhtenä tärkeimmistä kohdemaista ja Euroopan maista Saksa. Kouvola Innovation tukee yrityksiä Kelkka-hankkeen avulla vuoden 2026 loppuun asti.
Hankkeen projektipäällikkö Tiina Luoma Kouvola Innovationista kertoi 6.10. pidetyssä Elintarvikevienti kasvuun -tilaisuuden osallistujille, mitä alalla tapahtuu parhaillaan Kymenlaaksossa.
– Toukokuussa valmensimme yrityksiä Saksan vientiin ja vierailimme alan messuilla. Teimme myös antoisan tutustumismatkan Keski-Euroopan markkinoihin Itävallassa, jossa vierailimme eri kauppaketjuissa ja tutustuimme Free from –messuihin, Luoma kertoi.
Kelkka-hanke vie Kymenlaakson yrityksiä tutustumaan kansainväliseen kaupankäyntiin International Grüne Woche- messuille Saksaan myös ensi vuonna. Jo tänä vuonna hanke koordinoi Suomi-osaston rakentamisen. Ensi vuonna kohteena on myös Intergastra 2026 HoReCa -messut.
Hankkeen avulla yrityksille tarjotaan myös valmennusta potentiaalisten kumppanien hankkimisessa.
Vaikka hankkeen avulla yrityksille mahdollistetaan hyvin edulliset tutustumismatkat ja asiantuntija-apu, haasteitakin riittää.
– Kymenlaaksossa 70 prosenttia elintarvikealan yrityksistä on mikroyrityksiä. Heidän suurimpana haasteenaan ovat aika ja resurssit, Luoma kuvaili.
Tiedon jakamista jatketaan eri kanavia hyödyntäen. Kouvola Innovation julkaisi vastikään elintarvikealan mikroyrityksille suunnatun podcast-sarjan, jonka aiheena on kansainvälistyminen ja vienti. Podcasteissa keskustellaan Saksan elintarvikemarkkinasta, sen haasteista ja mahdollisuuksista, sekä käydään käytännönläheisesti läpi, miten yrityksen tulee valmistautua viennin aloittamiseen.
Podcastit ovat katsottavissa Kouvola Innovationin YouTube -kanavalla
- Saksan mahdollisuudet ja haasteet
- Oman vientivalmiuden arviointi ja ensimmäiset askeleet
- Suomiviikot Edekassa
- Pakettien koko ja trendit Saksassa
- Vastuullisuus viennissä, kulttuurierot ja businessetiketti
- Brändi ja kilpailuetu – Mitä tarvitsen että onnistun
- Miten valmistaudun messuille
- Mistä saa vientiin neuvoja ja rahoitusta?
- Mitä tarkoittaa Food Service?
Kouvola Innovation: Kelkka-hankkeen aineisto 6.10.2025
Lue lisää Kelkka-hankkeesta: https://kinno.fi/kelkka/
