Piirustuspöydällä kouluja, päiväkoteja ja historiallisia rakennuksia

Mitä yhteistä on Kouvolan Yhteiskoulun laajennuksella, Inkeroisten uimahallilla ja Myllykosken päiväkodilla? Vastaus löytyy Arkkitehtuuritoimisto Arkhaltiasta.

Kouvolassa toimivaa arkkitehtitoimistoa työllistävät niin uudisrakennukset kuin muutostyöt julkisissa rakennuksissa, mutta kolmihenkinen tiimi suunnittelee myös yksityiskoteja.

Suunnitteluvaiheessa yrityksen omistaja Kari Mustonen pyrkii kuuntelemaan mahdollisimman tarkasti asiakkaan toiveita.

– Kun tehtiin Yhteislyseon laajennusta vuosina 2016-2017, niin koulun keittiöhenkilökunta toivoi, että tavaratoimitukset ohjattaisiin Palomäenkadun puolelta, jotta kuljetusautot eivät kiertäisi rakennusta. Näin tehtiin ja rakennus sijoitettiin tontille niin, että aula ja fasadi avautuvat urheilukentän puolelle, eikä jätepisteelle ja parkkipaikalle, Mustonen kertoo.

Mustosen kädenjälki näkyy myös Kymenlaakson tuotantolaitoksissa.

– Vuonna 2003 Kukkosen Raimo otti yhteyttä ja siitä lähtien oli mahdollisuus tehdä Kaslink Foods Oy:lle muutos- ja laajennussuunnitelmia. Vanhoihin rakennuspiirustuksiin ei voi sokeasti luottaa, vaan itse perinteisesti mittaamalla ja laseretäisyysmittaria käyttämällä saa mitat tarkistettua ja näkee samalla kokonaisuuden ja pääsee koputtelemaan mm. seiniä, jolloin rakennuksen rakenteet ja tila tarkentuvat.

Arkhaltiassa on suunniteltu kymmeniä kouluja ja päiväkoteja, myös kouvolalaiselle Elementit-E:lle. Toimiston tuorein suunnittelukohde on Liikasenmäelle Jaalan kesäteatterin katos, 900 kokonaisneliötä, joka on vastikään saanut rakennusluvan.

Arkhaltian palveluihin kuuluvat erikoisalana rakennushistoriaselvitykset. Kari Mustonen on tutkinut ajan kerrostumia muun muassa Kouvolan kuntotalosta ja teatterista, Kouvolan Urheilupuiston uimahallista, Kouvolan asemasta ja sen viereisestä entisestä Postitalosta. Kuusankoskella Arkhaltia teki rakennushistoriaselvityksen Sairaalanmäen kahdeksasta rakennuksesta.

Yksi mielenkiintoisimmista rakennushistoriaselvityksen kohteista on ollut Harjun oppimiskeskuksen päärakennus, 1800-luvun hovi. Toinen merkittävä rakennushistoriaselvityksen kohde oli Juuso Waldenin aikoinaan Valkeakoskelle rakennuttama Antinkärki. Molemmat kohteet ovat suojeltuja ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

– Historiaselvitysten teko on erittäin mielenkiintoista. Pääsee sukeltamaan eri vuosikymmenien rakennustapoihin ja rakentamista ohjaavien määräyksien tulkintaan kohde kohtaisesti Mustonen sanoo.

Arkhaltia on Kari Mustosen vuonna 1994 perustama yritys. Nimeen hän kertoo etsineensä jotain arkkitehtuurin henkeä korostavaa. Toiminta jatkuu jo toisessa polvessa, sillä tytär tuli mukaan yritykseen valmistuttuaan sisustussuunnittelijaksi. Hänen opinnäytetyönsä Jaalan veteraanitalosta on pala paikallista kulttuurihistoriaa sekin. Rakennus oli 1860-luvulta vuoteen 1935 lainajyvämakasiini, vuosina 1939-49 kansanhuoltotoimistona ja vuosina 1950-60 kunnantoimistona, rakennus kokee nyt uutta tulemistaan. Arkhaltiassa työskentelevä tytär Matilda Hållman teki rakennukseen kiinteän sisustuksen suunnitelmaa, joka liittyy 1940-50-lukujen tyyliin, jossa nykytekniikka on läsnä. Rakennuksen henkeä kunnioitetaan detaljeja myöten.


Kategoriat:Yritykset