Diwali-valot ja Bollywood-illat Kouvolassa

Marraskuu on ollut tapahtumarikas. Sydäntä on sykähdyttänyt ensilumen taikuus, josta olemme nauttineet chain eli intialaisen teen kera.

Kun päivät lyhenivät ja Suomen värikäs syksy alkoi muuttua talveksi, meitä varoiteltiin ”kaamosmasennuksesta”. Meille kerrottiin, että marraskuu on aikaa, jolloin rakkauttamme Suomea kohtaan todella koetellaan. Vaikka marraskuun edetessä pintaan nousi ristiriitaisia tunteita, niin pelottelu osoittautui turhaksi, rakastamme tätä maata todellakin. Vaikka toisaalta kaipasimme Intian lämpöön ja perinteisiin, niin samalla juhlimme innoissamme vuoden intialaista kohokohtaa uudessa kodissamme.

Jos tiedät jotain Intiasta, saatat tietää Diwalista – valojen festivaalista. Se on suuri juhla, jolloin kadut ja kodit koristellaan valoilla ja mielialaa kohotetaan kokoontumalla perheen ja ystävien kanssa. Koska tämä oli ensimmäinen Diwalimme poissa kotoa, päätimme tuoda Intian kipinän Kouvolaan. Päätimme isännöidä pienen Diwali-juhlan, joka yhdistäisi kulttuureja ja loisi kestäviä muistoja.

Halusimme tehdä Suomen ensimmäisestä Diwalista mahdollisimman erikoisen ja autenttisen, joten valmistelut aloitettiin hyvissä ajoin. Listattuamme kaikki tarvittavat ruoka-aineet ja juhlaan kuuluvan esineistön, lähdimme etsimään niitä Helsinkiin. Löysimme tarvitsemamme tavarat pääkaupungin Aasia-kaupoista. Ottaen huomioon viime aikoina Kouvolassa näkemämme kansainvälisten opiskelijoiden ja kansalaisten määrän, voidaan sanoa, että ehkä tännekin olisi tarvetta perustaa oma intialais-aasialainen myymälä.

Mielialaa nosti, kun huomasimme, että myös suomalaiskodit alkoivat ripustella kaamos- ja jouluvaloja. Joka kerta, kun olemme ulkona ja näemme valaistun kodin ja pihan, se täyttää meidät ilolla, nostalgialla ja toivolla. Vaikka kaipaamme perhettämme ja ystäviämme Intiassa, luomme tänne uusia siteitä ja uusia perinteitä.

Jo ennen Diwali-juhlia Shristin koulussa, Xamkin Kouvolan kampuksella järjestettiin Kansainvälinen viikko, mikä oli oikea kulttuurien kaleidoskooppi. Se keräsi ihmisiä eri taustoista ja kansallisuuksista. Kohokohtana oli Intia-päivä, johon saimme tuoda vilauksia kulttuuristamme – perinteisten vaatteiden, ruoan ja tietysti Bollywood-elokuvien ja tanssin kautta!

Kuvittele miltä näytti, kun koulun sisäänkäynti oli koristeltu kauniilla rangolilla (perinteinen intialainen käsintehty värikäs koriste), mausteiden houkutteleva tuoksu leijui ilmassa yhdessä Bollywood-kappaleiden iloisen rytmin kanssa. Toimme jopa sarit (perinteisiä intialaisia naisten vaatteita) joillekin opettajille. Oli valtava ilo nähdä heidän arvostuksensa ja hyväksyntänsä eri kulttuureja kohtaan. Me kaikki saamme paljon, yksilöinä ja yhteisönä, kun olemme avoimia erilaisille kokemuksille.

Intia-päivän kohokohta oli epäilemättä tanssiesitykset, joihin koko koulu liittyi. Myöhemmin illalla näytimme Bollywood-elokuvan. Kun katselimme päivän tapahtumia ympärillämme, tajusimme, että olemme luoneet oman onnenpalamme Kouvolaan. Onnellisuuden näkeminen pitkin päivää sai meidät ajattelemaan, että ehkä näin voimme ajaa marraskuun bluesin pois, juhlimalla yhdessä eri kulttuureja.

Kolme päivää koulun Intia-päivän jälkeen isännöimme Diwalia kotonamme. Suomalainen uteliaisuus kohtasi jälleen intialaiset perinteet, ja ilta oli täynnä naurua valojen tuikkiessa ympäri taloa. Herkullisen ruoan ääressä kerroimme, kuinka Diwali edustaa valon voittoa pimeydestä, hyvän voittoa pahasta ja toivon voittoa epätoivosta.

Sydämiämme lämmitti nähdä kahden kulttuurin yhdistyvän juhlassa. Kulttuurieroistamme huolimatta jaamme samat arvot ystävyydestä, perheestä ja yhteisöstä. Festivaalit todella ylittävät rajat, niissä on kyse inhimillisistä yhteyksistä. Nämä juhlat olivat myös voimakas muistutus siitä, että identiteetillä on monia puolia. Olemme ehkä intialaisia, mutta olemme nyt myös Suomen asukkaita. Meillä on juuremme, mutta voimme kasvattaa myös uusia. Kuuluminen alkaa avoimista sydämistä. Ja olemme niin kiitollisia suomalaiselle perheellemme, joka on adoptoinut meidät niin avoimin sydämin.

Kirjoittaessamme elämästämme Kouvolassa, sydämemme sykkivät kiitollisuutta ja rakkautta. Nyt odotamme innolla kokemuksia tulevista suomalaisista juhlapäivistä ja niiden perinteistä.

Tämän kertainen blogimme oli maaginen sekoitus Diwali-juhlaa, rajat ylittävien siteiden solmimista aina odotukseen tulevista joulun ajan juhlista. Tehdään talvi valoisammaksi yhdessä jakaen ja pidetään seikkailuhenkeä yllä!

Rakkain terveisin Shristi & Shrimun

Kategoriat:BLOGI