Teollisuuden veto hiipuu, eikä helpotusta ole näköpiirissä

Jukka Appelqvist, Keskuskauppakamari. Kuva: Liisa Takala.

Teollisuuden suhdannetilanne on heikentynyt tuntuvasti kesäkuussa. Teollisuusyritysten Suomessa toimivien tehtaiden uusien tilausten arvo oli 12,2 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Elintarviketeollisuutta lukuun ottamatta tuotanto supistui kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla verrattuna edelliseen kuukauteen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan teollisuuden suhdanteen heikkenemiselle ei ole helpotusta näköpiirissä, sillä kiristyvä rahapolitiikka ja euroalueen heikentynyt suhdannetilanne kurittavat jatkossakin investointeja ja kulutusta, mikä heijastuu epäsuorasti myös Suomeen.

Tilastokeskuksen aamuisen julkistuksen perusteella teollisuuden toimialojen suhdannetilanne ja -näkymät heikkenivät kesäkuussa varsin tuntuvasti. Sekä tuotannon volyymi että uusien tilausten arvo supistuivat.

Teollisuusyritysten Suomessa toimivien tehtaiden uusien tilausten arvo oli 12,2 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Kokonaisuudessaan tilausten arvo laski vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla 6,7 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

”Teollisuuden suhdannetilanne on kuin hitaasti vuotava laiva, jota ei saada korjattua. Toistaiseksi tuotanto on tehtailla pyörinyt kohtalaisesti aiemmin saatujen tilausten varassa, mutta tilauskannat tyhjenevät tasaisesti. Valitettavasti teollisuuden suhdanteen heikkenemiselle ei näy vielä loppua, sillä syksyllä on edessä useita vastatuulitekijöitä”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Tilausten arvo laski kaikilla seuratuilla päätoimialoilla. Voimakkainta lasku oli kemian- ja paperiteollisuudessa. Myös metalliteollisuudessa tilausten arvo laski, mutta vähemmän dramaattisesti.

”Teollisuustuotanto on toistaiseksi sinnitellyt olosuhteisiin nähden hyvin uusien tilausten pitkään jatkuneesta heikkoudesta huolimatta. Jatkossa veto alkaa kuitenkin hiipua, kun kiristyvä rahapolitiikka ja euroalueen yleinen heikko suhdannetilanne kurittavat investointeja ja kulutusta, mikä heijastuu epäsuorasti myös Suomeen”, sanoo Appelqvist.

Myös teollisuustuotanto laski kesäkuussa. Kaikkien teollisuustoimialojen yhteenlaskettu tuotantomäärä supistui kesäkuussa 3,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja päätyi 6,1 prosenttia viime vuoden kesäkuun tason alapuolelle.

Tuotannon supistuminen oli alkukesästä erittäin laaja-alaista. Elintarviketeollisuutta lukuun ottamatta tuotanto supistui kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla verrattuna edelliseen kuukauteen. Kokonaisuudessaan tilanne on vaikein metsäteollisuudessa.

”Suomen teollisuuden rakenne painottuu investointihyödykkeisiin ja välituotteisiin, eivätkä suhdannekäänteet välity meille erityisen ripeästi, mutta euroalueen suhdannetilanne on heikentynyt teollisuudessa jo pitkään ja se alkaa enenevässä määrin vaikuttaa myös kotimaisen teollisuuden vientikysyntään”, arvioi Appelqvist

Jukka Appelqvist, pääekonomisti, Keskuskauppakamari