Islantilaiselta Atworthilta mittava palvelinkeskusinvestointi Kouvolaan

Kouvolan Ummeljoelle on suunnitteilla mittava datakeskus. Islantilaisen Atnorth-yhtiön mukaan investoinnin arvo on vähintään miljardi euroa. Datakeskuksen rakentamisen on tarkoitus käynnistyä ensi kesänä

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat 7.12.2023.

Atnorthin toimitusjohtaja Eyjólfur Magnus Kristinsson on vahvistanut Kouvolan Sanomille, että kyseessä on miljardi-investointi. Palvelinkeskus rakennetaan Ummeljoelle, lähelle Kymijokea ja entistä paperitehdasta. Lehden mukaansa Atnorth on jo ostanut alueelta datakeskukselle tarvittavan maa-alueen. 

Atnorth on  pohjoismainen konesalipalveluyritys, joka tarjoaa ympäristövastuullisia, energiatehokkaita, kustannusoptimoituja datakeskusten isännöintipalveluita ja korkean suorituskyvyn laskentapalveluita.

Yritys on ollut tammikuusta 2022 alkaen Partners Groupin omistuksessa. Heidän tavoitteenaan on kasvattaa atNorthista johtava yleispohjoismainen datakeskustoimittaja.

Yrityksellä on kaksi palvelinkeskusta pääkaupunkiseudulla. Kolmas, 25 megawatin palvelinkeskus, on tarkoitus avata vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä.

Atnorth liittyi marraskuun alussa Suomen datakeskusyhdistykseen (FDCA).

Liittymällä FDCA:han Atnorth kertoo pystyvänsä jakamaan asiantuntemustaan ja ja edistämään digitalouden laajentumista Suomessa.

”Olemme iloisia voidessamme liittyä Suomen datakeskusyhdistykseen. Atnorth on operoinut reaaliaikaisia palvelinkeskuksia Suomessa viimeiset 10 kuukautta ja ​tunnistamme isompien megakeskusten tarpeen maassa. Suomen ja muiden Pohjoismaiden ihanteelliset ympäristöolosuhteet ovat vauhdittaneet konesaliteollisuuden nopeaa kasvua ja energian hintojen pysyessä korkeina Pohjoismaiden ulkopuolella edullisen ja ympäristötietoisen infrastruktuurin kysyntä kasvaa”, Fredrik Jansson, Atnorthin strategia- ja markkinointi/​viestintäjohtaja sanoo tiedotteessa.

Suomi on optimaalinen sijaintikohde palvelinkeskuksille, koska maassa on luotettava sähkönjakeluinfrastruktuuri ja tarjolla on kustannustehokasta ja kestävää vihreää energiaa. Viileä ilmasto mahdollistaa IT-infrastruktuurin vaatiman tehokkaan jäähdytyksen.

Ensimmäinen Suomeen perustettu palvelinkeskus rakennettiin Kymenlaaksoon, Enso-Gutzeitin entiseen tehdaskiinteistöön Summaan. Datacenter käynnistyi 2011. Palvelinkeskusta on ensivaiheen jälkeen laajennettu useaan otteeseen.

Finnish Data Center Association FDMC:n tavoitteena on saada lisää investointeja Suomen datakeskusmarkkinoille. Se ylläpitää toimialan laadun säilyttämistä kehittämällä ja rahoittamalla parhaita käytäntöjä, globaaleja standardeja ja varmistamalla kestävän kehityksen ohjeiden noudattamista. Yhdistyksen jäseniä ovat maailmanlaajuiset ja paikalliset datakeskuspalvelujen tarjoajat, pilvijättejä, operaattoreita, valtion virastoja, ICT-toimittajia ja standardointiorganisaatioita.

Kategoriat:ICT