Suhdannebarometri: Kymenlaakson yrityksissä arvioidaan tilannetta vaisuksi edelleen

Kymenlaakson yritysten suhdannearviot kohentuivat hieman kesän 2024 alussa, mutta tilanne on yhä normaalia heikompi. Tuotanto- ja myyntimäärät supistuivat hivenen. Kysyntä on edelleen vaimeaa, pula ammattityövoimasta on yleistynyt jonkin verran. Suhdanneodotukset ovat varovaisia. Tiedot käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrikyselystä

”EK:n heinäkuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta  nousseet keväästä, mutta ovat yhä heikot. Vastaavasti suhdanneodotuksia mittaava saldoluku nousi jo nollan tuntumaan. Tämä kielii suhdannekäänteestä, sillä odotukset ovat ennakoineet historiallisesti hyvin suhdannetilannetta. Talouden tilannekuva tulee kuitenkin olemaan vielä hetken aikaa heikko, sillä laskusuhdanne on ollut vaikea”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Kymenlaakson yritykset arvioivat suhdannetilanteen heinäkuussa 2024 melko yleisesti tavanomaista vaisummaksi, saldoluku -32. Huhtikuussa tehdyssä tiedustelussa suhdannetilannetta kuvaava saldoluku oli -46.

Suhdannenäkymät ovat hienoisesti miinuksella. Suhdanteiden paranemista ennakoi heinäkuussa 9 prosenttia vastaajista. 24 prosenttia yrityksistä arvioi suhdanteiden olevan laskusuunnassa. Kymenlaakson suhdannenäkymät ovat koko maan keskiarvoon verrattuna harmaahkot.

Kymenlaakson yritysten vastauksissa tuotannon ja myynnin arvioidaan kausivaihtelu huomioon ottaen supistuneen hivenen huhti-kesäkuun aikana. Tuotannon arvioidaan vähenevän hieman myös lähikuukausien kuluessa. Henkilöstön määrän arvioidaan pienentyneen alkukesän aikana ja sama kehitys jatkunee vielä lähikuukausinakin.

Heikko kysyntä oli heinäkuussa yleisin tuotannon kasvun este 46 prosentilla vastanneista kymenlaaksolaisyrityksistä. Ammattityövoiman puute oli ongelmana 20 prosentilla vastaajista. Kannattavuus heikkeni hieman verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

EK:n suhdannebarometrikyselyyn vastasi Kymenlaaksossa 46 yritystä, jotka työllistävät 7729 henkilöä.

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuussa 2024 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen  ja palvelut.

Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdanne-barometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää.

Lisätietoja: Ekonomisti Jouko Kangasniemi, puh. 040 5518136 https://ek.fi/tavoitteemme/talouspoliitiikka/suhdannetiedustelut

 

Suhdannetilanne Kymenlaakso

Suhdannetilanne valtakunnallinen

Suhdannetilanne alueittain

Suhdannetilanne toimialoittain

Kategoriat:Talous, Yritykset