Akuutit turvallisuuskysymykset puhuttivat kauppakamarin Vaikuttajafoorumissa

Jukka Kopra, Eduskunta

Kymenlaakson kauppakamarin järjestämä Vaikuttajafoorumi keräsi tammikuussa kauppakamarin luottamushenkilöstöä ja jäsenyrityksiä koolle Kouvolan kaupungintalolle.

Kiristynyt turvallisuustilanne kiinnosti kuulijoita erittäin paljon ja asiantuntijapuheenvuoroissa kuultiinkiin monipuolisia katsauksia ajankohtaisesta tilanteesta Suomessa ja Euroopassa sekä sivuttiin niin Yhdysvaltojen tulevia presidentinvaaleja kuin Gazan tilannetta. Päivän teeman mukaisesti asiantuntijat pureutuivat siihen, millaisia uusia mahdollisuuksia Suomen liittyminen Natoon voi tarjota Kymenlaaksolle ja alueen yrityksille.

Vaikuttajafoorumin avasi Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, joka muistutti kaupungin pitkästä historiasta varuskuntakaupunkina. Tällä hetkellä sen alueella sijaitsevat Utin Jääkärirykmentti ja Karjalan Prikaati, joka on yksi Suomen suurimpia varuskuntia. Toikka kertoi, että kaupungin organisoima Turvallisuusfoorumi järjestetään ensi syksynä viidennen kerran.

Lappeenrantalainen kansanedustaja ja Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra piti laajan katsauksen Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Hän korosti yleisen asevelvollisuuden merkitystä ja sanoi Suomen olevan tällä hetkellä esimerkki monissa Euroopan maissa. Kopran haastattelu kokonaisuudessaan julkaistaan maaliskuussa ilmestyvässä Kauppakamari-lehdessä.

Suomen pysyvässä Nato-edustustossa Brysselissä työskentelevä puolustusmateriaalineuvos Sanna Laaksonen vastaa Naton puolustusmateriaalialan työryhmistä, innovaatioista sekä toimii Suomen edustajana työryhmässä, joka käsittelee Naton turvallisuusinvestointiohjelmasta rahoitettavia hankkeita. Hän nosti esille Naton toimintojen tuomia mahdollisuuksia yrityksille.

Erityisasiantuntija, kenraaliluutnantti evp. Timo Kakkola esitteli Xamkissa käynnissä olevaa Kymen logistiikan osaamiskeskus -hanketta. Timo Kakkolan haastattelu on julkaistu verkkosivuillamme, pääset lukemaan sen tästä linkistä.

Euroopan puolustusrahaston toimintaa ja erilaisia kansainvälisiä TKI-rahoitusmahdollisuuksia puolustussektorilla esitteli Business Finlandin erityisasiantuntija Markus Ranne. Business Finland myöntää yrityksille valmistelurahoitusta Horisontti Euroopan ja Euroopan puolustusrahaston hakuihin, kun hankkeen kokonaiskustannukset ovat vähintään kolme miljoonaa euroa.

Kymenlaaksolaisille erittäin mielenkiintoista kuultavaa oli Karjalan prikaatin komentajan, prikaatikenraali Jyri Raitasalo esitelmä. Hän pohti laajasti Nato-jäsenyyden vaikutuksia erityisesti Kymenlaakson ja Karjalan prikaatin kannalta.

Lukuisat yleisökysymykset osoittivat, että turvallisuusasiat kiinnostavat yrityksiä ja tarvetta tiedon jakamiselle ja jatkuvaa vuoropuhelua puolustushallinnon, alueellisten toimijoiden ja yritysten kesken tarvitaan säännöllisesti.

Jyri Raitasalo, Karjalan prikaati
Timo Kakkola, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Marita Toikka, Kouvolan kaupunki

Markus Ranne, Business Finland
Kategoriat:Yritykset